понеділок, 2 вересня 2019 р.

Карпатські канікули дітей, які постраждали від війни

Діти військовослужбовців, які загинули чи були поранені під час війни на Сході України, влітку оздоровилися в Карпатах. Миколаївський психолог Олена Снісаревська розповіла про головні результати роботи під час семи змін у рекреаційних таборах, де відпочивали діти, які постраждали від війни.

- Це особливі діти, вони досі травмовані тими подіями. Бо війна ранить не лише кулями. Кожна група – це майже 50 дітей, які провели два тижні в Карпатах. Головна мета - познайомити дітей із неповторним куточком України, вони вперше побачили красу Карпат, пізнали історію краю, відчули гостинність людей із Західної України, відвідували музеї: це і гуцульська хата-гражда, де Сергій Параджанов знімав фільм «Тіні забутих предків», і хата-музей Івана Франка та інші.




За словами психолога, одним із напрямків роботи були групові заняття за методом «рівний - рівному». Це засіб передачі соціально-важливої інформації під час неформального спілкування в групі людей, рівних за якоюсь ознакою (вік, інтереси, цінності, потреби, проблеми тощо). Олена Снісаревська зазначила:

- Цих дітей об'єднує те, що вони отримали психічні травми. З нами співпрацював учасник АТО Володимир Петров, який пройшов Іловайськ, перебував у полоні, мав довготривалий курс реабілітації. Нині за методом «рівний - рівному» він допомагає дітям бійців набувати посттравматичний досвід. Він працює з дітьми і як психолог, і як чоловік. Бо всі, хто втратив батька на війні, потребують чоловічої підтримки. Окрім того, завдяки роботі в групах, діти подружилися. А згуртованість - це один із симптомів результативності.



Щодо індивідуальної роботи, то психолог Олена Снісаревська розповіла, що одним із дієвих напрямків була арт-терапія.

- До нас приєдналася мисткиня Олена Рожнова з Івано-Франківська. Був такий випадок: дівчинка виліплювала з глини котика. А цей процес творчості досить глибокий, духовний, психоемоційний, тож, створивши іграшку, дитина раптом захотіла її розтрощити. На перший погляд, здається, що це прояв гніву й агресії й дівчинку потрібно було б зупинити. Та Олена сказала їй: «Якщо тобі хочеться це зробити, то роби те, що тобі підказує серце. Не тримай у собі цю емоцію. Віддай її глині». Дівчинка розбила котика. А ми знову ту глину замочили і вона виліпила з неї нового котика. Ось така відбулася трансформація за допомогою чарівної глини. Діти повезли додому на згадку про Карпати витвори мистецтва, зроблені власноруч. Було чимало інших драматичних прикладів: нас запросили на концерт, який організували бійці АТО. Ми привели дітей, батьки яких загинули нещодавно. Під час концерту сильні й мужні чоловіки з очима повними болю та сліз підходили до дітей, знайомилися з ними, обіймали їх, підтримували - і це було антистресове щеплення для всіх.



За словами Олени Снісаревської важливим напрямком роботи було патріотичне виховання:

- Найбільш радісні емоції вирували, коли діти вперше підкорили Говерлу та інші гірські вершини. Я їм говорила: це історія не лише про ваш шлях до вершини гори. Це про подолання труднощів, про нові досягнення, про рух вперед у всіх сенсах. Можливо, це єдиний у житті шанс бути в Карпатах, тому насолоджуйтеся красою, яка вас зараз оточує. Було чимало патріотичних заходів. Навіть ранкова руханка - з прапорцями, це і розмальовані щічки, і значки й браслети кольорів прапора. А День Незалежності святкували біля Писаного каменя на Буковецькому перевалі. Багато дітей розмовляли російською. Ще один симптом результативності - вони почали вітатися й прощатися українською, також підписували нам на згадку листівки українською мовою. Розумію, що це крапля в процесі формування патріотичних світоглядних переконань. Але я рада, що приєдналася до такої роботи.



Підсумки проєкту «Літні канікули 2019» обговорювали в Києві 26 серпня в Посольстві Чеської Республіки в Українi. Влітку 2019 року оздоровили майже 500 дітей у рамках Програми, що діє за ініціативи Посольства Чеської Республіки в Україні четвертий рік. Окрім дітей військовослужбовців, у літніх таборах відпочивали діти вимушених переселенців та діти кримських татар із окупованого Криму. Олена Снісаревська розповіла:

- Це один із багатьох гуманітарних проєктів, який реалізовують в Україні за гроші з бюджету Міністерства закордонних справ Чехії, що співпрацює з громадською організацією «Ініціатива Е+». Мені би хотілося, щоб до участі в літніх таборах приєднувалося більше дітей із Миколаївської області. Для цього потрібно заповнити анкету для участі на сайті чи на сторінці ГО "Ініціатива Е+" у Фейсбуці. У лютому чи в березні вже можуть бути пропозиції. У 2020-му році волонтери продовжать працювати над організацією відпочинку дітей.

За словами Олени Снісаревської, за підтримки Посольства Чеської Республіки в Українi, в 2020-му році планують виділити на цей проєкт більше грошей, ніж у попередні роки.

- Щоліта організовують візит учасників Програми до Посольства Чеської Республіки в Україні. На прийом запрошують не лише керівників груп, а й дітей. Це було невимушене спілкування. Діти грали з представниками Посольства в гру «Вгадай, що означає слово». Наприклад, «позор» у перекладі з чеської означає «увага», «овочі» -«фрукти», «черствий» - «свіжий». Так в ігровій формі діти, зокрема, дізналися, що чеська мова багата на кумедні для нашого сприйняття слова. Це явище називають енантіосемією, що означає розбіжність у значенні однаково вимовних слів. Тобто, прийом у Посольстві - це дійсно зворотній зв'язок із дітьми. Вони бачать очі дітей, їхні емоції, розуміють, що цей рух продуктивний і тому його треба продовжувати. Величезна подяка й низький уклін за підтримку. Це всіх надихає на подальшу роботу. Наш останній літній табір називався «Від серця до серця». Це символічна назва, бо всебічна допомога Чехії нашій країні дійсно поширюється від серця до серця. Це свідчить і про те, що українці воюють на Донбасі не тільки за нашу територію, за незалежність, а й за загальнолюдські цінності.
Т.Бакоцька.


Немає коментарів: