понеділок, 12 серпня 2019 р.

Європейські археологи досліджуватимуть Чорне море

Учасники Чорноморської міжнародної підводної археологічної експедиції Інституту археології НАН України облаштували базовий табір на Кінбурнській косі. Основні роботи запланували почати наприкінці серпня. Про це в ефірі «Українське радіо: Миколаїв» у програмі «Радіодень» 12 серпня розповів старший викладач кафедри історії та археології історичного факультету МНУ імені В. О. Сухомлинського Олександр Смирнов:
- У квітні 2019 року в місті Бодрум (Турція) на Міжнародній конференції «Контактні зони: археологія між узбережжями води та суші» я представив доповідь про унікальні знахідки підводного «Сезону 2018». Зокрема, познайомив світову наукову спільноту з чорнолаковою кратероподібною посудиною з давньогрецького корабля, який затонув біля острова Березань. Дізнавшись про результати, окрім українських та польських дослідників, у цьому сезоні запланували взяти участь археологи з інших європейських країн. У тому числі, з Греції й Німеччини.
Археолог Олександр Смирнов розповів, що до 2014-го року Чорноморську міжнародну підводну археологічну експедицію проводили в Криму. Але після анексії Криму міжнародні науковці відмовилися працювати на окупованій території й ухвалили рішення проводити дослідження в акваторії Чорного моря в Миколаївської області.
- Для українських археологів це може бути можливість залучити кошти з європейських фондів. Бо минулорічну експедицію ми провели за власні кошти. І завдяки тому, що польських фахівців фінансово підтримує Варшавський університет, українські дослідники змогли «втриматися на плаву». Чому археологи Польщі та Німеччини зацікавлені в такій співпраці? У Балтійському морі немає пам'яток античної культури, тому їх приваблює Чорне море.
Тетяна Бакоцька.


Немає коментарів: