суботу, 31 серпня 2019 р.

Нова професія - приватний виконавець

Судова реформа, яка триває, дозволила познайомитись українцям з новою правничою спеціальністю - приватним виконавцем. За два роки з початку дії закону с цього приводу ліцензії отримало аж 184 фахівця. Миколаїв днями приймав професійне обговорення, яке зорганізувала Асоціація правників України, щодо перших результатів застосування виконання рішень суду приватними виконавцями. Проект ЄС Pravo-Justice запросив колег з різних регіонів поділись досвідом.

Дмитро Куліченко, приватний виконавець, виконавчого округу Миколаївської області розповів про свою практику застосування нового закону з виконання рішень суду. Ефективність приватного виконавця загалом висока, але існує багато перешкод, та неузгодженостей. Київські колеги розповіли про свої перемоги в "квесті виконання рішень суду". Борги всі погано віддають. Всі погодились, що обмеження виїзду за кордон для боржників, наприклад з виплати аліментів, це недемократично, але як останній "аргумент" в нашій системі ще буде довго спрацьовувати.
Якогось нормування кількості приватних виконавців на території здається не треба, ринок "вирішить" це питання. Але без гармонічних відносин з судами, різним виконавцям буде непереливки. Мін'юст наразі "затормозив випуск" нових приватних виконавців. Зокрема, на Херсонщині сьогодні фактично працюють два приватних виконавці проти 4-х на Миколаївщині. Конкуренція поки явно не відбувається. Поки, суддівська гілка свою позицію не голосно виказує, у відмінності від громадян, які зрозуміли в більшості, що приватні виконавці - це "нова назва колекторів", які були поза законом. Тому маю надію що ті приватні виконавці, що вибудовують "довгу" стратегію своєї діяльності в професії, подбають про комунікації з різними верствами суспільства. Журналісти можуть бути партнерами в цьому. Але  на даному заході, який проходив як загальнодержавний, наше видання було єдиним акредитованим. Для створення в суспільстві сучасної правової культури потрібні зусилля багатьох фахівців. Але передувати повинні навіть не законодавчі підвалини, а вибудова суспільної угоди що борги треба віддавати.
В.Головченко.


Немає коментарів: