неділю, 18 серпня 2019 р.

Люди - справжній капітал краю

Представниця Фундації імені Августа Вірлича взяла участь у круглому столі з нагоди Міжнародного дня корінних народів (він святкується щороку 9 серпня) в Херсонській ОДА.  Було дуже приємно знову згадати своє коріння і вразити цим знанням оточуючих.
Серед засновників нашої організації - Євгенія Вірлич та Maksym Karakoz. За ступенню рідства - брат і сестра. Наші бабусі - на жаль, вже спочилі - мали дівочі прізвища Каракоз. Михайло Юфудович Каракоз та Юфуда Мойсейович Каракоз - це також наші славетні предки, дуже знані в Херсоні та на Херсонщині - караїми. Отже, ми також належимо до нечисельного, на жаль, нині, корінного народу - караїмів: народу, який за невеликої чисельності зміг зберегти свої традиції, культуру і завдяки мудрості, що передається від старших до молодших, пам'ятати про великі здобутки предків.
Наразі у світі налічується близько 2000 караїмів, з яких близько 1000 - в Україні. Одна з найбільших спільнот караїмів була у Криму, проте наразі через окупацію неможливо отримати жодних правдивих даних щодо караїмської громади там. Чудові караїмські громади, які бережуть свої традиції, є на Івано-Франківщині, Одещині та Мелітополі. Взагалі, чи не в кожній області є по кілька людей, які позиціонують себе саме караїмами. Проте останній перепис населення був 2001 року, тому неможливо наразі сказати, скільки і де представників караїмів в Україні. Тоді, у 2001-му, навіть 72 особи вказали караїмську мову як рідну. Наразі вона - на межі вмирання, що зафіксовано офіційно.
Все це було озвучено на  круглому столі, а від представників ОДА ми почули те, що хотіли почути давно: ОДА готова підтримувати корінні народи, сприяти розвитку культури, захисту прав тощо. Це наразі дуже важливо, адже саме з нехтування цими заходами свого часу почалась окупація Криму: довга, систематична і впевнена. Сподіваємось, що разом із Херсонською ОДА нам цілком до снаги разом із представниками інших народів дійсно розвивати свою культуру та разом боротись за звільнення історичної батьківщини, яка для багатьох із нас є не лише історичною, а й фізичною.
У статуті Фундації імені Августа Вірлича є важливі напрямки діяльності щодо захисту прав корінних народів та національних меншин. Цим також займався дідусь - і саме завдяки йому стали відомі чимало важливих фактів з життя караїмів на Херсонщині. Тому нашою важливою справою є продовження його діяльності та його надбань. Перш за все - і це пріоритет - розвиток культури та захист прав корінних народів.
На жаль, вже традиційно, ми згадали політичних в'язнів, яких наразі незаконно утримує Російська Федерація. Серед них чимало кримських татар - представників корінного народу, який невпинно бореться за свої права і систематично переслідується окупаційною владою. Хочеться, щоб традиції змінились на позитивні - виключно після звільнення ВСІХ ув'язнених.

Євгенія Вірлич.


Немає коментарів: