вівторок, 16 липня 2019 р.

Дневники ОМКФ глазами студентки-журналистки

На 3 день Одеського міжнародного кінофестивалю у Фестивальному палаці (театр Музкомедії) о 18:30 відбувся прем’єрний показ фільму «ДОДОМУ» (2019) молодого та перспективного режисера Нарімана Аліева і його спів сценаристки Марисі Нікітюк. Н.Алієв – український кінорежисер, якому всього лише 25 років, але він вже знімає потужне кіно! Він - кримчанин, член Української кіноакадемії і «Evge» / «Додому» - це перша його повнометражна стрічка! У кіно вже з 7 листопада!

У головних ролях зіграв відомий український актор та режисер Ахтем Сейтаблаєв, молодий, не маючи акторської освіти, але талановитий актор Ремзі Біляков, Дарья Баріхашвілі, Анатолій Маремпольский, Віктор Жданов.

Це історія про депортацію кримських татар, їх неприйняття та вигнання. У фільмі розповідається про те, як головний герой Мустафа (А.Сейтаблаев), втративши свого старшого сина унаслідок військових дій на сході України, вирішує поховати його вдома – у Криму. Але шлях додому виявиться складним та з багатьма перешкодами! Мустафа вирушить у подорож разом із своїм молодшим сином (Р.Біляков), яка залишить глибокий слід на їхніх відносинах, а також утворить психологічну рану на світогляді сина.

Однією із цікавинок, особисто для мене, стало те, що у фільмі герої розмовляють на 3 мовах паралельно: російська, українська та кримськотатарська. Ахтем та Ремзі – актори кримськотатарського походження, тому вони чудово спілкувалися нею в кадрі, бо добре володіють цією мовою у реальному житті. 


Після перегляду фільму зал зірвався від оплесків: глядачі, стояли стоячи і гучно аплодували авторам фільму близько 10 хв. по декілька підходів, набираючи потужну звукову хвилю! О це так реакція глядачів! Такого я не пригадую у своєму житті!

По завершенню фільму і розмови на сцені з глядачами знімальна група вийшла через службовий вихід на вулицю, де вдячні глядачі брали автографи, робили фото разом із учасниками фільму.

Задоволені студентки від того, що отримали фото з виконавцем гл.р. – Ахтемом Сейтаблаєвим

А випадок з однією дівчинкою вразив усіх: їй так сподобався фільм, що вона почала плакати від щастя. Юну глядачку-студентку переповнювало багато емоцій і вона була дуже вдячна авторам за таку роботу!

Ця сцена торкнула багатьох!

Можна впевнено сказати, що фільм справив великий фурор!

Ця історія, дійсно, торкається душі…

Багато глядачів дякували авторам за те, що вони знімають якісне українське кіно, розвивають його та процвітають! Одна з глядачок, жінка похилого віку дуже чуттєво і емоційно подякувала усій знімальній групі, розповівши свою історію, вказавши на те, що ця тема дуже близька їй!

А після показу із зали пролунало запитання до акторів – головних героїв, зокрема до А.Сейтаблаєва: «Ахтем, ви як відомий український режисер та актор, справжній професіонал свого діла.. Скажіть, як Вам працювалося з таким молодим напарником та режисером?». 

Ремзі Біляков, який зіграв молодшого сина, відповів, що йому спочатку було страшно почати працювати у кадрі разом з Ахтемом і він дуже боявся (після цього у залі пролунав великий регіт глядачів і самі актори, і вся знімальна група теж голосно та самоіронічно пореготала з геть юного актора), але потім він швидко звик до свого напарника і запевнив про те, що Ахтем багато його чому навчив, допоміг і пояснив. А сам Ахтем, в свою чергу, запевнив, що ц Ремзі його багато чому навчив, а також сказав, що неважливо скільки тобі років…якщо тобі є що сказати і тобі, навіть, 25 (це стосовно молодого режисера), то ти повинен не боятися творити, і якщо тобі 47 (вік Ахтема), то ти повинен теж не боятися щось показувати і головне – вчитися і працювати, навіть, у молодого режисера! Не пам’ятаю досконально слова Ахтема (там була ціла розповідь), але на відсотків 85 приблизно так! Ахтем Сейтаблаєв говорив повільно, з паузами і дуже чуттєво викладав свою думку, що дуже вразило багатьох глядачів і пробило, навіть, на сльозу від такої «мудрості».

На прес-конференції автори запевнили, що фільм вийде у прокат в Україні вже цієї осені з 7 листопада в усіх кінотеатрах країни! Стрічку покажуть на великих екранах у багатьох країнах Європи, а зараз виробники фільму ведуть переговори на кіноринку, щоб показати роботи і у Штатах, тим самим автори хочуть привернути якомога більше глядачів до цієї теми і показати їм українське кіно! Автори фільму ласкаво запрошують глядачів до перегляду фільму у кінотеатри!

Вікторія Дромашко, 
фото автора.


Немає коментарів: