четвер, 27 червня 2019 р.

День без поліетилену в Україні

3 липня з нагоди Міжнародного дня відмови від пластикових пакетів (International Plastic Bag-Free Day) відбудеться всеукраїнська кампанія «День без поліетилену».


Кампанію організовує Програма розвитку ООН в Україні спільно з Міністерством екології та природних ресурсів України, міжфракційним об’єднанням депутатів «Зелена енергія змін» та Zero Waste Alliance Ukraine.
Учасники та партнери акції можуть реєструватися за посиланням: http://bit.ly/PBFD_Partners
Інформація, поради та новини проведення Дня без поліетилену – на сторінці події уFacebook: https://www.facebook.com/events/370200017034261

Наша мета – привернути увагу суспільства до проблеми надмірного споживання одноразових пластикових виробів та, як наслідок, непоправного забруднення довкілля пластиковими відходами, а також сприяти популяризації доступних екологічних рішень на заміну пластику серед споживачів торгівельних мереж, супермаркетів та магазинів роздрібної торгівлі.


Учасники

Серед учасників акції – мережа супермаркетів АШАН, магазини компанії VolWest Group (SPAR, Наш Край), мережа хімчисток KIMS, магазини, кав’ярні, аптеки, їдальні навчальних закладів, заклади охорони здоров’я, виробники товарів, кав’ярні, онлайн-магазини, IT-компанії, громадські організації, благодійні фонди тощо. Наразі до проведення Дня без поліетилену долучилися понад 100 організацій та закладів торгівлі з усієї України.



Для довідки:

Пластикові пакети, а також пластик одноразового використання (пляшки, соломинки, упаковка для їжі) - найбільш поширені відходи, які внаслідок недбалої поведінки людей потрапляють до навколишнього середовища і завдають значної шкоди екосистемі планети. Згідно з даними Програми ООН з навколишнього середовища, у 2015 році більше 50 відсотків відходів пластику в світі становили саме відходи упаковки. Щорічне використання пластикових пакетів досягає 5 трильйонів одиниць, яких було б достатньо, щоб вкрити територію, вдвічі більшу за Францію.

Через легкість та кулеподібну форму, поліетиленові пакети легко опиняються в живій природі та водоймах, а для їх розкладання потрібно тисячі років.

Пластик безпосередньо завдає шкоди близько 600 морським видам. Згідно з дослідженнями, до 2050 року 99% морських птахів споживатимуть пластик, а в світовому океані буде більше пластику, ніж риби.

Наразі більше 60 країн світу впровадили заходи щодо скорочення використання пластику, і в першу чергу – поліетиленових пакетів.







Немає коментарів: