вівторок, 25 червня 2019 р.

Екскурсії з любов'ю до міста

Історія приваблювала Олександра здавна. Був досвід досліджень, створення телевізійних сценаріїв історичних фільмів, реконструкцій. Але 10 років тому він розпочав водити екскурсії містом Одеса. Назва їх агенції "Тудой-сюдой" сьогодні одна з впізнаваних на ринку послуг туристам. Любов
к рідному місту Одеса, та вміння оповідати історії зробили з Олександра Бабича одним з найяскравіших сучасних гідів міста на березі Чорного моря. Кожного року він з 25 колегами роблять нові екскурсії. Декілька років тому найпопулярнішою була "Одеса крімінальная", зараз більше попит на квести та реконструкції. Окрім гідів на маршрутах його агенції туристи зустрічають в костюмах персонажів історії - акторів театру й кіно, які в атмосфері Одеси, як декорації розповідають історії.
- Розповідая про судьби людей, повязаних з Одесою ми розповідаєм про двори, будівлі й ресторани. Робим це на майже всіх європейських мовах, при тому що для істориків з Японії наші екскурсії коштують однаково як й для архитекторів з Італії. Цінність нашого продукту в історичний достовірності.
- Був навіть замовник з Нідерландів, який хотів дізнатись про всі події та локації пов'язані з броненосцем "Потьомкін", я особисто водив його по місту.
При агенстві працює школа екскурсоводів, а в місцевих медіа співробітники виступають як історики-популярізатори. 

Тривають дослідження першоджерел, Олександр зокрема по архівам шукає інформацію про троцкістів. А в цей час з актором "Масок" Комаровим, народжуються тур містом по "алкоколам, великому та малому".
Олександр напередодні літа проводив презентацію нового англомовного путівника Одеса, який він писав та збирав для Юлії Савостіной з проекту "Made in Ukraine". 

Були й інши книжки про Одесу. Екскурсії по місту розповідають про різні етнічні групи, яки зазвичай мешкали й утворювали чудернацьку суміш "одеського народу" приправлену авантюризмом. Гості частіше стали запитувати про українську Одесу, з"явилась екскурсія "Чумацькими шляхами".
Мені здається, популярність "Тудой-Сюдой" обувлена саме сповідуванням любові до Одеси й точністью історичних фактів під час екскурсій. Можете самі переконатися.
В.Головченко



Немає коментарів: