понеділок, 6 травня 2019 р.

К новим географічним зазначенням через дороги вина

Може хоч вино допоможе розвинути Південь України? Виробнича ера відходить у минуле, вивчаємо досвід аграрних провінцій Європи. Як від дідівських ферм отримати зиск в 21-му сторіччі? В Одесі відбувся вже 2-й науково-практичний семінар "Дороги вина та самку - інструмент розвитку сільських територій Одеської області, як еногастономічних дестинацій".
Проект Єврокомісії підтримують науковці, освітяни, організатори туризму, та винороби.

Європейців цікавить, що б вітчизняні гастропродукти набули системи географічних зазначень за якими відбувався експорт харчових продуктів. Ну ще, стався розвиток еногастрономічного туризму. Так для Бессарабії пропонується модель моделі розвитку "Доріг вина та смаку" Ломбардії, де біля 300 маршрутів формувались останні 100 років.
- Ці дороги повинні включати дуже широке коло учасників. Чим більше їх буде, тим цікавіше комплексне ено-гастрономічне пропозицію буде сформовано для туристів. В Європі немає ніяких обмежень по довжині «Доріг» - це може бути 50 км, а може і 250 км. Крім того, необхідно ще й навчитися продавати продукцію, тобто придумати, чим зацікавити велику кількість туристів», - уточнила національний експерт європроекту по географічним найменуванням Олена Мотузенко.

Починати вирішили з веб-путівника й 3-х виноробних господарств, які зголосились в "пілотний" етап, щоб забрендоване вино було суто Бессарабське. А ще - з ремонту автошляхів до них.
6 робочих груп пропрацювали наступні напрямки: стратегічний, науковий, організаційний, інфраструктурний, якісний та туристичний. Роботи вистачить на всіх! Кажуть, що ефект теж вразить. Попереду півтора року. Сподіваємось сусідні області, де вирощують виноград не забаряться!
В.Головченко.



Немає коментарів: