пʼятницю, 17 травня 2019 р.

Яким буде правопросвітництво завтра

Зростає правова свідомість громадян України. Разом, осучаснюються юридичні послуги населенню. Якою має бути правопросвітницька стратегія системи безоплатної правової допомоги? 
Над цим питанням працювали понад 200 учасників I Всеукраїнського форуму «Право&Свідомість», який проходив 14 травня одночасно у п’яти містах України – Києві, Харкові, Одесі, Дніпрі та Львові.


Наш кореспондент працював на майданчику в Одесі. «Співавторами майбутньої стратегії правопросвітництва системи БПД стали представники правничої спільноти, громадських організацій, експертного середовища, державних установ. Стратегування – це процес, для якого важлива участь багатьох зацікавлених сторін. Саме спосіб вироблення стратегій через діалог, дискусії на рівні суспільства є запорукою успіху», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк. П’ять робочих груп у п’яти містах запропонували різні ідеї, думки, рішення, які потім увійдуть у правопросвітницьку стратегію системи БПД. Вони обговорили як подолати недовіру до права та формувати правову свідомість суспільства. Серед тем – якими мають бути правопросвітницькі заходи, як спланувати креативну та ефективну інформаційну кампанію та виміряти її результат, як залучити партнерів та зацікавити медіа висвітлювати юридичні питання. Йшлося про те, що підвищення правової культури є більш ефективним та успішним у порівнянні з посиленням покарання за недотримання правових норм. Тому головне завдання – підвищення рівня правової культури населення, особливо молоді. І тут потрібні амбасадори права. Ними можуть стати волонтери, представники місцевих громад, потерпілі від правопорушень… «За останні п’ять років Україна зробила величезний стрибок у розвитку правової свідомості. Українці нарешті повірили, що свої права можна та треба захищати», – зазначив Міністр юстиції Павло Петренко, який взяв участь у І Всеукраїнському форумі «Право&Свідомість». Він наголосив, що завдання Мін’юсту – продовжити рух до підвищення рівня правосвідомості українців.

Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук зазначив, що Канада співпрацює з системою безоплатної правової допомоги з 2014 року. «Те, як добре система безоплатної правової допомоги розвинулась, є реальним здобутком України. Відкриття місцевих центрів та бюро, правових клубів «PRAVOKATOR» - ми бачимо, як зростає ця мережа, як створюються платформи для того, щоб громадяни та представники системи правосуддя могли дискувати з приводу таких питань, як протидія насильству, цькуванню, захист прав споживачів, прав виборців, прав дітей. Все це має сприяти тому, щоб дати людям відчуття справедливості. Впевнений, це те, до чого прагнуть сьогодні українці», – наголосив Роман Ващук.
Учасники форуму зазначили, що мають значний досвід проведення правопросвітницьких кампаній, тому їх є чим поділитися. Ця зустріч надала можливість обмінятися результатами правопросвітницької діяльності, практичним досвідом, інноваціями. «Віримо, що форум стане головною правопросвітницькою платформою країни і збиратиметься щороку для підбиття підсумків зроблено за рік та окреслення нових планів», – зазначив Олексій Бонюк. В ході пленарної сесії директорка Регіонального центру з надання БВПД Світлана Клішина виступила з доповіддю «Важливість формування правової свідомості у молоді: досвід Одеської області».      
«Всі ми знаємо відому фразу «Право однієї людини закінчується там, де починається право іншої людини». Дуже важливо, щоб з малих років це розуміли і діти. Тому одним з найважливіших завдань системи БПД є правопросвітництво серед дітей та молоді», - зазначила вона. Директорка розповіла партнерам про досвід втілення фахівцями системи БПД Одеської області численні способи донесення до дітей правової інформаціії - практичні заняття, екскурсії, правові ігри тощо. Для того, щоб з'ясувати, з яким форматом заходів приходити в шкільне середовище, проводиться анонімне анкетування учнів, де з'ясовується, що для них цікавіше. Найяскравішими заходами для школярів за останнім часом можна назвати організацію імпровізованих судових засідань за підтримки судів м. Одеси та навчальних закладів, а також українсько-канадського проекту підтримки судової реформи. Реалізовані вони були учасниками Межвідомчого комітету правосуддя Одеської області, до складу якого входить Регіональний центр БВПД, поліція, прокуратура, адвокатура, суди. Наприклад, школярі взяли участь в судових засіданнях на тему «Незаконний продаж алкогольних і тютюнових виробів». Школярі мали змогу виступити у ролі суддів, прокурорів, адвокатів, інсценували судовий процес і в підсумку «винесли рішення». Такі заходи залишають після себе масу вражень, як у дітей, так і дорослих, у дітей формуються навички правового мислення, бажання поважати права інших і захищати свої, шукати методи і способи взаємодії з іншими членами суспільства, не порушуючи Закон. Наприкінці виступу Світлана Клішина подякувала партнерам системи БПД - представників від державних і громадських організацій в Одеській області - за активну участь у правопросвітницьких заходах для молоді та закликала до подальшої співпраці, адже діти - це наше майбутнє.

Дякуємо Одеський обласний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги за запрошення та надану інформацію й фото.  


Немає коментарів: