четвер, 28 березня 2019 р.

Результати спостереження на чергових виборах Президента України в Одеській області

Громадянська мережа ОПОРА відзвітувала про результати спостереження в області на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року.
З доповіді координатора спостереження в Одеській області, голови Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Анатолія Бойка, можна зробити наступні висновки:
В березні кандидати максимально активізували свої агітаційні кампанії.
Попри максимальне розгорнення інтенсивності передвиборчої кампанії, в березні регіон відвідало менше кандидатів, ніж в попередній місяць.
В березні спостерігачі не фіксували масових прямих порушень виборчого законодавства. Переважно спостерігачі фіксували поодинокі випадки поширення друкованих матеріалів з ознаками т.зв. «чорного PR», А також псування зовнішньої реклами кандидатів. В той самий час, ОПОРА фіксувала значну кількість активностей, які містили ознаки зловживань різними видами адміністративних ресурсів, які прямо не врегульовані виборчим законодавством, але можуть мати вплив на формування волевиявлення громадян.
Найбільш визначальною та масштабною подією стало поширення серед громадян листів від Ради регіонального розвитку з планами розвитку або Одеської області, або міста Одеси та запрошенням надавати пропозиції до планів особистого Президенту Петру Порошенку.
Більшість окружних виборчих комісій Одеської області працює злагоджено і без конфліктів.
Слід нагадати, що спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, запобігати порушенням. Громадянська мережа проводить свою діяльність ще з жовтня 2018 року. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня та в разі проведення другого туру до них долучиться ще понад 1 500 спостерігачів.

Кирило Чумаченко.


Немає коментарів: