середа, 13 березня 2019 р.

Нова екологічна освіта школярів

Коли розпочинати людину навчати екологічному поводженню під час життя? Одні кажуть: в школі вже пізно!
Днями в Одеському державному екологічному університеті в партнерстві з департаментом освіти та науки Одеської міськради пройшов круглий стіл з обміну досвідом в сфері екологічної освіти "Green Education - XXI". Є державна концепція екологічної освіти, але не всі заклади її втілюють.

Мета з якою збирались, створити умови для обміну досвідом щодо сучасних та інноваційних методів викладання. Потішив виступ ректора С.Степаненко, який філософськи бачить тенденції освіти в стилі сталого розвитку. Але на всю Одесу знайшлось 15 шкіл+1 гімназія (Ольжича) з Миколаєва та 2 школи з області, вчителі яких зацікавились темою. А між тим, на круглому столі розповідали також про методики екологічного виховання. Може перереддень "жіночого свята" заважав?.. Сподобалась доповідь співробітника Ніжньодністровського біосферного заповідника Ю.Терновоі та запрошення школярів на уроки до дикої природи. Екологічну свідомість найкраще "розкривати" під час неформальної освіти.
Деякі кейси, які розглядались, наприклад з творчої переробки побутового паперу(зошити, чеки, стаканчики), станут в нагоді для екологічного дозвілля містян. Не завадять також екологам знайомства з представниками екологічних ГО й бізнесу, які були представлені на круглому столі. 
Вже замало привчати дітей прибирати на природі, пролунала думка серед освітян, треба навчити школярів впливати на екологічну свідомість дорослих, які перші засмічують балки, береги річок та узбіччя доріг. Може в шкільній компоненті про краєзнавство та суспільство більше "давати" знань з екології?
Еконетворкінг, який можно вже зустріти в Одесі, наприклад в  Impact HUB, може допомогти втілювати дії підлітків по збереженню природних ресурсів.  Згадайте що збір батарейок - відносна нова забава. А взагалі, треба більше дбати про своє середовище проживання. Тільки всім, а не екологічним дивакам!
В.Інгульский.


Немає коментарів: