пʼятницю, 8 березня 2019 р.

510 гривень за непристебнутий пасок безпеки

6 березня у Верховній Раді зареєстрували законопроект №10131, яким пропонується підвищити штраф за ігнорування пасків безпеки вдесятеро – до 510 гривень. Законопроект ініціював Центр демократії та верховенства права в рамках Кампанії “За безпечні дороги” для зниження рівня смертності на дорогах України. Нагадаємо, у грудні 2018 року не вистачило голосів для ухвалення у другому читанні законопроекту про підвищення штрафу, проти не проголосував жоден із депутатів, а у першому читанні законопроект отримав потужну підтримку.

Законопроект зареєстрували 20 народних депутатів, серед яких Антон Геращенко, Ірина Геращенко, Ганна Гопко, Ігор Діденко, Олексій Рябчин. Автори законопроекту розраховують на його ухвалення в цілому ще до завершення скликання парламенту.
Сьогодні штраф за ігнорування пасків безпеки в Україні становить 51 гривню, а рівень користування ними найнижчий серед країн Європи. Тоді як, наприклад, у Франції штраф становить 135 євро і, як наслідок, пристібається 99% водіїв та пасажирів. В Україні ж пристібаються лише 23% водіїв.
Наявність суттєвого штрафу, переконані ініціатори законопроекту, є одним із ключових інструментів зміни поведінки. Натомість мізерний штраф у 51 гривню дає українцям сигнал, що пристебнуті ремені не є важливими. Метою законопроекту є зміна поведінки, а саме формування стійкої звички пристібатись на будь-якому місці в авто.
Використання пасків безпеки зменшує ризик травм під час аварії. А за даними ВООЗ, у половині смертельних ДТП люди в авто могли б вижити, якби були пристебнуті.
Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, більшість громадян, а саме 66%, підтримують посилення відповідальності за ігнорування ременів безпеки, про що свідчать результати всеукраїнського опитування, проведеного дослідницькою компанією "Ipsos" в рамках проекту "Модернізація та підвищення безпеки дорожньої мережі в Україні" влітку 2016 року.

Повний перелік депутатів, які зареєстрували законопроект: Антон Геращенко, Іван Крулько, Ганна Гопко, Ірина Геращенко, Ігор Дідено, Олена Сотник, Анна Романова, Олексій Рябчин, Мустафа-Масі Найєм, Леонід Ємець, Світлана Заліщук, Остап Єднак, Ірина Суслова, Олександр Опанасенко, Марія Іонова, Ярослав Маркевич, Андрій Вадатурський, Олександр Черненко, Вікторія Войціцька, Григорій Шверк.

Лілія Дроздик.


Немає коментарів: