середу, 20 лютого 2019 р.

Повернення для нащадків Жука-письменника

21 лютого о 15:00 у Золотій залі Одеського літературного музею відбудеться презентація книги М.Жука «Білим і чорним хотів би я бути…». Книга видана Одеським літературним музеем.

Михайло Іванович Жук (1883-1964) – один з перших українських художників-модерністів, письменник, драматург, казкар, перекладач. Його творчість на довгі роки була забута.

Одеса була першим містом України, у якому відбулось повернення для нащадків Жука-художника, саме тут вперше експонувався найвидатніший його твір – найбільше в історії українського мистецтва 1910-х років панно «Біле і чорне». І саме одесити з середини 1980-х років почали друкувати літературні твори Жука-письменника.

У експозиції Одеського літературного музею Михайло Жук представлений як багатогранний митець – графік, поет, драматург, казкар.

Починаючи з 1997 року, з першої наукової збірки музею «Дом князя Гагаріна», науковці музею постійно публікують твори Михайла Жука та статті, присвячені його творчій долі.


У 2010 році завдяки допомозі почесного громадянина Одеси Сергія Гриневецького до фондів музею надійшов літературний архів письменника.
І зараз, після дев’яносторічної перерви – остання книга письменника вийшла у 1928 році – саме в Одесі побачить світ нова книга «Білим і чорним хотів би я бути…».

«Білим і чорним хотів би я бути» – перше видання вибраних творів митця, якому за життя так і не судилося побачити омріяну книгу оповідань. Книга названа за рядками з вірша Михайла Жука. До неї увійшли дев’ять оповідань 1910-х рр., які письменник мав намір включити до своєї книги прози (два оповідання публікуються вперше), п’єса «Легенда» (1918), вісімнадцять казок (1920-і рр.), вірші з першої книги «Співи землі» (1912), «Вінок сонетів» (1918), окремі сонети з циклу «Море», написані в Одесі на початку 1930-х рр. (публікуються вперше), нотатки, спогади про дитинство та два варіанти спогадів про М.М. Коцюбинського 1926 та 1929 рр. (публікуються вперше).

Книга М.Жука створена виключно за рукописами, що зберігаються у фондах Одеського літературного музею. У оформленні книги використані віньєтки та малюнки М. Жука. Кольорова вкладка складається з 7 автопортретів М. Жука, створених ним портретів батька, дружини, синів, М.М. Коцюбинського та ескізів обкладинок до власних книжок, зроблених митцем.

Михайло Іванович Жук повертається до читача і займає гідне місце в історії української літератури.


•Книга укладена провідним науковим співробітником музею О. Яворською за участі наукового співробітника О. Козаченко.
•Публікація п’єси «Легенда» зроблена К. Романовою.

•Видання Одеського літературного музеея.
Тираж книги – 300 примірників.


ВХІД ВІЛЬНИЙ


Немає коментарів: