вівторок, 11 грудня 2018 р.

VRролик 360 пов’язав Софію Київську з містечком Санліс у Франції



Про французьку королеву Анну Київськувперше зняли ролик у 3D. Центр Анни Київської у Франції створив відео, яке дозволяє побачити в 360 два місця, які пов’язують Україну та Францію через постать дочки Ярослава Мудрого - французької королеви Анни. Зйомки проходили у містечку Санліс під Парижем, де жила королева Анна, та у Софії Київській, де вона бувала в дитинстві та залишила свій підпис. Вперше Софійський собор відзняли з ракурсу під куполом.

Нові технології дають можливість українцям побувати в історичних місцяху Франції, пов’язаних з Анною Ярославною, а французам - відвідати Софію Київську, де Анна бувала в дитинстві. Зокрема, завдяки віртуальній реальності, глядачі можуть прогулятись історичними вулицями Санлісу біля королівського замку, де жила Анна, та абатства Святого Венсана, яке вона заснувала у 1065 році. Історію Анни та цих історичних місць розказує співзасновниця Центру Анни Київської Вікторія Делленжер.

Під час зйомок у Софійському соборі проходили реставраційні роботи в центральному нефі. Завдяки зйомкам на риштуваннях під куполом та технологіям 3Dвідео дозволяє зблизька роздивитися мозаїку на куполі. Такий досвід зазвичай мають лише реставратори.

Відео було презентовано 27 листопада в Києві під час обговорення Стратегії розвитку Центру. Учасники заходу відзначили, що отриманий досвід VR-подорожі залишає відчуття присутності та занурення в історію Анни Київської.

Відео було створено в рамках проекту за підтримки Українського культурного фонду «Розбудова Центру Анни Київської у Франції» та за сприяння Національного заповідника «Софія Київська». Відео доступне у трьох мовах – українською, французькою та англійською. Воно демонструє зв'язок між історією та сучасністю, адже історична постать Анни Київської порушує актуальні питання сьогодення: міграція, ефективне лідерство та пошук шляхів до порозуміння.

Для інформації:

Центр Анни Київської (CentreAnnedeKyiv) у Франції— це неприбуткова організація, майданчик, де реалізують культурні, мистецькі, наукові та просвітницькі проекти. Серед напрямів його діяльності - конференції, дискусії, експозиції, тощо.

Анна Київська (Анна Ярославна) – українська князівна, яка у 1051 році одружилася з французьким монархом Генріхом І та стала королевою Франції. Анна Київська - перша зафіксована в історії емігрантка з України до Західної Європи, яка зробила значущий внесок у розвиток європейської культури й духовності.


Немає коментарів: