неділю, 30 грудня 2018 р.

В Херсоні блогери зберігають ім'я краєзнавця Августа Вірлича

27 грудня в рамках VIII Конкурсу блогерів та громадських журналістів у Херсоні також нагородили блогерів-істориків та екскурсоводів, які пишуть про Херсон та Херсонщину імені Августа Вірлича.
Ініціаторами конкурсу виступили рідні видатного херсонського історика, журналіста та краєзнавця, Почесного громадянина Херсона Августа Вірлича, а координувала конкурс його онука Євгенія Вірлич:
- Це такий собі пілотний проект. Потрібно було подивитись, чи буде це цікавим і якою буде реакція публіки. Саме відштовхуючись від цього, можна говорити про продовження конкурсу і навіть його розширення. Яким же було приємне здивування, коли ми побачили жваву конкуренцію серед блогерів та бажання виграти!








Переможців цього року виявилось двоє, адже розрив був мінімальним, а між двома учасниками точився справжній баттл. Це групи у Фейсбук Старый Херсон та Історія Нововоронцовського краю. Обидва переможця тепер увійдуть до журі наступного конкурсу блогерів імені Августа Вірлича, а також – до журі конкурсу журналістських робіт про історію Херсонщини та Криму імені Августа Вірлича. Цей конкурс анонсувала також Євгенія Вірлич:

- Поки не буду говорити про формат конкурсу – це треба обговорити з рідними і тими, хто увійде до журі, але обіцяю: це буде цікаво та яскраво! Вже є попередні домовленості про склад журі. Залишилось лише визначитись із форматами та фінансуванням.




Август Ернестович Вірлич – український краєзнавець, політв’язень, відповідальний секретар Херсонської обласної комісії «Реабілітовані історією», Почесний громадянин міста Херсона. Автор 5 книг: «Легендарна тачанка»(1988), «Ще як були ми козаками»(1996), «Странный Потемкин»(1992—2005). З 1996 — відповідальний секретар редколегії серії книг «Реабілітовані історією». У 2003 році Єврейською радою України, Фондом «Пам’ять жертв фашизму в Україні» йому присвоєно звання «Праведник України» – за спасіння його родиною під час Другої світової війни єврейських родин. Відповідно до Указу Президента України Августу Ернестовичу Вірличу у 2005 році призначено довічну державну іменну стипендію, як громадянину, що зазнав переслідувань за правозахисну діяльність. Август Вірлич провадив активну правозахисну, викладацьку та журналістську діяльність, був екскурсоводом та дослідником історії Херсонщини, козацтва та правди про репресованих за часів радянського союзу.


Немає коментарів: