вівторок, 16 жовтня 2018 р.

На енергоблоці №1 ЮУАЕС реалізовано постфукусімські заходи


На енергоблоці №1 Южно-Української АЕС у повному обсязі завершено реалізацію постфукусімських заходів, що входять до Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій України (КзПБ). 

«На першому блоці ми реалізували всі пункти Національного плану дій, який було введено 2011 року за результатами стрес-тестів після аварії на АЕС Фукусіма, - зазначає заступник головного інженера ВП ЮУАЕС з модернізації та реконструкції Андрій Біндюков. - Це, звичайно ж, велика перемога в контексті критеріїв безпеки енергоблока, зокрема, імовірної частоти ушкодження активної зони та імовірного аварійного радіоактивного викиду, що підвищує безпеку експлуатації. На сьогодні Україна з виконання постфукусімських заходів є одним з лідерів у Європі. Після затвердження в Кабінеті Міністрів Комплексної програми підвищення безпеки вітчизняних АЕС до повної її реалізації на одному з блоків пройшло всього 7 років». 

Загалом з 2011 року на блоці №1 було реалізовано 16 постфукусімських заходів. Під час планово-попереджувального ремонту (ППР) 2018 року на ньому було виконано два - «Впровадження системи примусового скидання тиску з гермооболонки реакторного відділення» (СПСТ) і «Приладове забезпечення під час і після запроектних аварій» (ПАМС). 

Перший етап системи примусового фільтрованого скидання парогазової суміші з гермооболонки було реалізовано 2013 року. Він спрямований на запобігання ушкодженню залізобетонних конструкцій контайнмента в разі розвитку важкої аварії. У 2018-му було встановлено головний елемент системи - унікальний аерозольно-йодний фільтр, що забезпечує затримку 99,9% аерозолів і 99% газоподібного йоду. Використання високоефективної фільтрації зводить до мінімуму викид радіоактивності в атмосферу. 

Система належить до так званого сухого типу, що не вимагає застосування будь-яких хімічних реагентів. У її основі лежить принцип механічного утримання часток. Система цілком пасивна, не залежить від будь-яких джерел живлення, не потребує теплоносія чи технологічного середовища та не вимагає обслуговування. Складається з 22 збірних блоків-фрагментів, змонтованих у єдине ціле всередині гермооболонки реактора. 

За розрахунками фахівців, можливість виникнення тиску, здатного навіть у разі важких аварій зруйнувати гермооболонку реакторів типу ВВЕР, які експлуатуються в Україні, мізерна. Проте Енергоатом ухвалив рішення встановити системи аварійного скидання парогазової суміші з контайнмента енергоблока на всіх вітчизняних атомних станціях. 


Ще одна система - ПАМС, у рамках впровадження якої під час ППР-2018 реалізовувалися роботи на першому «мільйоннику», призначена для інформування оперативного персоналу, персоналу групи інженерно-технічної підтримки, штабу керівника аварійних робіт на майданчику достовірною інформацією про стан критичних функцій безпеки та ефективність захисних бар'єрів у перебігу проектних і запроектних аварій.

Головною особливістю ПАМС і так званого «чорного ящика» є те, що вона має аварійне електроживлення. Це дозволяє системі функціонувати навіть у разі повного знеструмлення енергоблока.

Усі перераховані заходи підвищують безпеку енергоблока та входять до КзПБ. Усього Комплексна (зведена) програма підвищення безпеки енергоблока №1 налічує 69 заходів, з них виконано 61. Решта 8 буде реалізована під час подальших ППР.

«У рамках програми підвищення безпеки в ППР 2018 року на блоці №1 ми повністю завершили також виконання трьох протипожежних заходів. Роботи з ще одного - установку вогнезатримуючих клапанів з нормованою межею вогнестійкості - плануємо закінчити до кінця поточного року, - інформує А.Біндюков. - А в частині виконання реконструктивних заходів, що стосуються підвищення ефективності першого енергоблока, в повному обсязі ми реалізували два - цілком завершили заміну конденсатора турбіни та двох конденсаторів турбін турбоживильних насосів».


Інформація про ВП ЮУАЕС


Южно-Український енергетичний комплекс розташований на півдні України в Миколаївській області. До його складу входять Южно-Українська атомна станція (три атомні енергоблоки сумарною потужністю 3010 МВт), Олександрівська гідростанція на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 9,8 МВт) і високоманеврова Ташлицька гідроакумулююча станція (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати сумарною робочою потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат №3). Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2007 року «Про затвердження проекту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС» визначено введення в експлуатацію шести гідроагрегатів ТГАЕС загальною потужністю 900 МВт.

У 1996 році як відокремлений підрозділ підприємство увійшло до складу ДП «НАЕК «Енергоатом».
За обсягами виробництва Южно-Український енергокомплекс забезпечує потреби в електричній енергії регіону з більш як п’ятимільйонним населенням. За роки існування підприємством вироблено понад 550 млрд кВт·год. електричної енергії. ВП ЮУАЕС сертифікований за міжнародними стандартами: ISO 9001:2015 «Системи управління якістю. Вимоги», ISO 14001:2015 «Системи екологічного керування. Вимоги та настанови щодо застосування», OHSAS 18001:2007 «Система управління гігієною та безпекою праці. Вимоги».
З 2014 р. підприємство очолює Лісніченко Володимир Анатолійович.

Управління інформації та громадських зв’язків,
Наталя Карташова.




Немає коментарів: