четвер, 16 серпня 2018 р.

Експерти ООН закликають негайно звільнити Олега Сенцова

ЖЕНЕВА (15 серпня 2018 р.) – Експерти ООН закликали російську владу негайно і без жодних умов звільнити Олега Сенцова, висловлюючи серйозну стурбованість стосовно його фізичного та психологічного стану.

Олег Сенцов, український режисер та відвертий критик російської окупації Криму, був заарештований російською владою у травні 2014 року та засуджений до 20 років позбавлення волі у російській в'язниці, як громадянин Росії, за звинуваченнями у тероризмі. Три місяці тому він розпочав голодування з метою протесту проти того, що він вважає політично вмотивованим ув'язненням 64 українців у російських в'язницях.

Експерти закликали російські органи влади забезпечити пану Сенцову негайний доступ до відповідної медичної допомоги на основі його повної та інформованої згоди.

"Життя Сенцова – під неминучою загрозою. Його голодування розпочалось після судового процесу та вироку, які не відповідають стандартам міжнародного права. Ми закликаємо російську владу терміново звільнити його без жодних умов", – заявили експерти.
Експерти спілкуються з представниками російських органів влади щодо цієї справи.

Експерти: Девід Кайе, Спеціальний доповідач ООН з питань свободи переконань і їх вільного


вираження, Даініус Пюрас, Спеціальний доповідач ООН з питань фізичного та психічного здоров'я, Майкл Форст, Спеціальний доповідач ООН з питань щодо ситуації із правозахисниками та Аньєс Каламар, Спеціальний доповідач з питань позасудових страт, страт без належного судового розгляду або довільних страт.

В цьому році відзначається 70-річчя Загальної Декларації прав людини, прийнятої ООН 10 грудня 1948 року. Загальна декларація – рекордно перекладена на 500 мов - ґрунтується на принципі «всі люди народжуються вільними і рівними в гідності та правах». Документ залишається актуальним для кожного, щодня. На честь 70-річчя цього надзвичайно впливового документа, а також для запобігання ерозії його життєво необхідних принципів, ми спонукаємо людей скрізь Стати на Захист Прав Людини: www.standup4humanrights.org.


Немає коментарів: