середу, 4 липня 2018 р.

Правова допомога буває безоплатною

Одна з найвлучніших послуг, яка з'явилась 3 роки тому - надання безоплатної правової допомоги. Всі хто дотичен до неї: адвокати, адміністратори, юристи та клієнти зібрались вчора в Миколаєві, щоб зафіксувати результати.
В області діє 3+1 Центри (БПД) та 18 бюро у віддалених від обласного центру районах. 140 адвокатов працюють за контрактом, 38 юристів представляють інтереси.
Звернулось тільки за останні півроку 8 тис. громадян, а 6 тисяч отримали консультації. Цей проект бюджетується з державного бюджету, тому в першу чергу виконкує правову допомогу малозабезпеченим верствам населення. Нажаль, топ темою звернень: сімейні стосунки та житлові питання. Народ наш "споганився" не вчора...
Міф про безпорадність фахівців з безоплатної правової допомоги руйнують результати. Біля півтори тисячі справ закінчились позитивно для заявників - громадян. Є кейси, якими могли б пишатися найкоштовніши адвокатські фірми.
Під час координаційної зустрічі не тільки підводили підсумки, але ставили також питання. Великою проблемою в місті залишаються відносини наркозалежних та НП, а зокрема часта перекваліфікація адмінправопорушень наркоманів в Інгульському відділку в карні справи. Адвокати Центра безоплатної правової допомоги №2 фіксують іх щотижня. Ну а в сільскої місцевості найпопулярнішим порушенням прав громадян, залишаються майнові на паї землі. Рейдери не сплять...
Позитивний досвід з'явився в Центрі №1 в роботі з ОТГ. Деякі вже почали виділяти кошти своїх бюджетів на превенцію правопорушень. Допомагають тут також супругам в скрутному стані, які ділять майно, чи дітей.
Якщо говорити популярно: система працює. Вже 3 роки з початку пройшло, тому якість надання послуг як й відносини зі стейкхолдерами поліпшились. І якщо попервах, дехто рахував що це такий "костиль" правоохороній системі, то зараз чітко можно побачити її адвокативний сенс. Держава повинна захищати всіх громадян, навіть тих в кого грошей не вистачає. Тішить, що до роботи в безоплатніх правовій допомозі залучаються в якості параюристів молодь - студенти правознавці, чи юристи. Соціологі фіксують більшу популярність центрів.
Як факт нових зрушень, деякі фахфівці рахують появу цієї служби, як самий позитивний приклад. Депутатам місцевих рад є сенс допомогати в роботі бюро правової допомоги.
В.Інгульский.


Немає коментарів: