суботу, 19 травня 2018 р.

З отримання довідок починається верховенство права в твоєму місті

Проект ЦНАПу для Полтави.
«Навіщо нам та Європа? З чого складається той європейський дух?»

Це запитання не раз й не два можна сьогодні почути від різних верств населення. Здоровий глузд та прагматизм у всі часи мою націю виділяв.

Поміж іншого, становлення верховенства права в державі – один зі стовпів об’єднаної Європи. Як це може на собі відчути пересічний громадянин? Розповім на прикладі отримання публічних адміністративних послуг (довідок, по старому). Раніше по них треба було ходити у десяток закладів. Зараз їх у більшості міст можна отримати у ЦНАПах (центрах надання адміністративних послуг). Більше 3-х років у 11 містах України тривав проект «Як і навіщо застосовувати принципи верховенства права у вашому місті?» розроблений й впроваджений Академієй Фольке Бернадотта (Швеція) та Національним університетом «Києво-Могилянська академія», соціологічною агенцією «Фама» (Львів). Були соціологічні дослідження стану надання цих послуг, було навчання службовців міст-участників проекту сучасному виконанню послуг. Також, вже наприкінці долучились журналісти та громадські активісти, щоб організувати синергію.

Дотримання принципів верховенства права сприяє ефективному вирішенню питань мешканців і громади, а також зростанню довіри громадян до місцевої влади.


6 принципів верховенства права – для міста і громадянина. Вчитайтесь, це кожному знадобиться!

Законність. Органи державної влади працюють відповідно до закону. Всі рішення і повноваження мають бути законодавчо обґрунтовані.

Доступність. Кожен може отримати доступ до послуг, що надають органи державної влади.

Право бути почутим. Перш ніж прийняти рішення, що стосується прав та інтересів людини, чиновник(и) має(мають) вислухати цю людину.

Прозорість. Діяльність органів влади має бути відкритою, вони повинні надавати актуальну інформацію про свою роботу.

Право на оскарження. Люди можуть оскаржити дії влади в суді.

Підзвітність. У разі порушення законодавства, чиновники мають нести відповідальність. А також запобігати таким випадкам в установах.

Всі ці принципи точно потрібні в наших містах та новостворених ОТГ. Але щоб дотримуватись їх виконання тільки знання – замало. Бо сучасна українська бюрократична культура, яка походить від чиновництва аж 3-х імперій, «мала на увазі» Конституцію України й людино центричну філософію. Закони, які з’явились останні роки та вимагають доступу до публічної інформації потребують не тільки виконання, але й адвокації. Тому роль громадськості у відстоюванні верховенства прав непересічна. Треба вимагати, та добиватись своїх прав, не бути байдужими. Робити це громадянам допомагають різноманітні юридичні фахівці та структури, але громадянське суспільство теж має «втручатись». Під час недавньої семінару обміну досвідом, який проводили учасники проекту в Києві було запропоновано декілька нових цікавих форм народної адвокації саме верховенства прав у містах.

Здається, коли більшість активного населення буде вимагати не просто яких-небудь адмінпослуг, а саме повного вдоволення своїх потреб, тоді швидше з’являться безбар’єрні, доступні приміщення ЦНАПів, та послуги для інвалідів по зору, слуху. А ще – черги, як інструмент керування свідомістю при отриманні адмінпослуг – підуть з нашого життя. Я навіть за те, щоб українські стандарти надання цих послуг з часом випередили європейські, як вже трапляється, коли ЦНАП обов’язково працює в один з вихідних днів. А ви кажете: нічого не змінюються. Але щоб були найшвидші зміни – треба долучатись тим, в кого є за фахом або від характеру наснага до служіння інтересам людей. То, як це робили українські волонтери протягом 2014-16-х років для збройного опору агресії Росії, мене особисто, надихає. Можемо! А якщо не під час війни?! Залучення свіжих кадрів до установ з надання адмінпослуг – це може стати новим сенсом народної уваги.

А якщо ви були незадоволены наданою послугою – чи вашу скаргу прийняли, разглянули та не вжили заходів для виправлення ситуації, ви маєте ПРАВО на оскарження!

В.Головченко


Немає коментарів: