пʼятниця, 4 травня 2018 р.

Кому заважає прозорість міськвиконкому?

Сцена з вистави "Хазяїн" за п'єсою І.Карпенко-Карого від МАУТДК

- Навіщо нам та відкритість?

Здається так розмірковують виконавчі органи Миколаївської міськради, які 5-й рік поспіль «топлять» наше місто в рейтингу публічності органів місцевого самоврядування від ОПОРИ. Вже й депутати, та міський голова Миколаєва трохи піднялись у загальнодержавному рейтингу, але ці службовці місцевого самоврядування в департаментах, відділах та управліннях (числом близько 1000) ніяк не хочуть виконувати закон України про доступ до публічної інформації. Якщо треба громадянам все відкривати, знаходяться причини «зачиняти» інформацію. Знову, як завжди винуваті депутати. Про що мова?


Для організації змін порядку денного нашого життя конче потрібно налагодити співпрацю між громадянами – набувачами результатів самих реформ, та виконавцями адміністративних та інших муніципальних послуг, які впливають на комфорт помешкання громадян у місті. З цим в нас – ступор. Громадяни: ходять, щось питають у чиновників, але не з пустої цікавості. Сучасні закони потребують підзвітності та прозорості дій по містах. Наприклад: скільки грошей надходить на кухню у дітсадках, чи скільки хворих міьски лікарні обслужили? Чим більше інформації «піде в народ», тим більше можно очікувати нових рішень, та ідей від мешканців полісів. Так ні!

Громадські ініціативи сьогодні більш налаштовані на співпрацю. Але зовсім не відчувається руху на зустріч. Чому? Кажуть: це потребує коштів…

Може бути. Але ніяк не можу зрозуміти, чому замкненість інформації про тендери, проекти та ресурси міської громади залишається «центром прибутку» бюрократів?

Громадянська мережа ОПОРА знову надішле річний звіт у прийомну міського голови, як і 4 попередніх документи, але хто візьметься відпрацьовувати «інформаційні пробки»?! В попердні роки миколаївська мерія доповідала що йде робота над системою ISO, можно було очікувати, що колись, коли вона буде застосована, то з’являться хоча б відповідальні за входячу та виходячу з мерії інформацію, але в відповіді 2017 року про міжнародну систему управління вже не згадувалось. Як це? Робили не зробили? Нічого? Як?

І таких «знахідок» у практиці роботи наших службовців мерії може «вагон». Міські депутати навіть після «екватору» своєї каденції не можуть розібратись: що роблять більшість людей в будівлі на Адміральскій,20. Але є ще «мешканці» інших локацій. Окрема «біль» - КП нашої ради. Згідно актуального закону всі комунальні підприємства повинні мати громадські ради – форми контролю громади. Але їх у миколаївських КП немає, закрема АРМ, як новоутворення сподобилось.

І хоча в мерії новий-старий голова, але порядки та ідеологія налаштованності на прозорість роботи не встановлені. Містяни, як жебраки знов мають вималювати «кріхти» інформації. Сайт побудован так, що пошук в один клік – неможлив. Спробуйте знайдіть якість факт! Особливо цей стан заважає бізнесу. Тільки самі терплячі долають цей «квест» та корумпують за здобуту інформацію, всі інши – оминають місто. Тому, коли ви ломаєте голову: чому в Миколаїві такі проблеми з сервісом, та дефіцит деяких послуг, зокрема містобудівних – засвойте: через замкненість інформації.

Відкритих даних в минулому році з’явилось лише +2 %, що не відображає стан справ. І це пояснює чому, як тільки буде більше інформації, всі зрозуміють що ефективність роботи нашого муніципалітету дуже низька. Так що, нічого особистого – тільки бізнес, на замкненості.

С.Лиманов.


Немає коментарів: