четвер, 24 травня 2018 р.

Проекти заради проектів? Навряд чи

Миколаївській центр журналістcькіх розслідувань проаналізував звіти програм соціально-економічного розвитку міськради за останні 7 років. 31 проект зроблений на бюджетні кошти ... залишився стосом паперу. Іноді в обкладинках. І якщо Бендер папку пропонував за 1 млн, то миколаївцям ці невиконані проекти коштували 8 млн.грн. І це ще явно не всі? Бо нічого не було з'ясовано по департаментам освіти та охорони здоров'я.

Лідером стає департамент ЖКХ - 61% проектів не було втілено. Навіть розпочато. Тіж екологічні проекти.
Міське управління культури тільки у 2017-му році замовило майже на 800 тисяч проектно-сметної документації, за якою не виконано зовсім робіт!
Нічого собі?
А потім, як з проектом реконструкції будинку Флагманів, або ДОФом може трапитись. Проекти втратять актуальність й треба буде їх оновлювати за нові гроші. Таке коло. Невибагливе марнотратство бюджетних, громадськіх грошей. По ДОФу було 4 проекти..!
Вже навіть журналістам зрозуміло що скоріше за все - мотив один: гроші "витягнути" з Казначейства під "любим соусом". Іноді, замовляються проекти, які 100% не будуть втілюватись, наприклад, набережна Намиву, чи підтоплення Богоявленська!
Казати про ефективність використання народних коштів при такому господарюванні - не можливо. І хоча якусь "кістку" у вигляді залатаних дахів містянам "кинули", більшість освоєних коштів на проектах пішла дуже сумнівним проектантам.
Так й живемо. Креативно списуємо гроші з бюджету під проекти й не робимо за ними. А ви кажете: дитячі садочкі треба будувати!
С.Лиманов.
РS
Розслідування було зроблено в рамках міжнародного проекта "Привлечение гиперлокальніх медиа к проведению журналистских расследований по разоблачению коррупции".



Немає коментарів: