вівторок, 3 квітня 2018 р.

Форум дорослішання громад


Миколаївщині повезло. Тут працює вже майже півтора десятиліття Агенція економічного розвитку у Вознесеньску. Громадська організація, яка залучила до краю не тільки гроші, а багато цікавих соціальних та технічних проектів, які покращують життя громад. Днями, ця потужна молода команда провела Форум громад Миколаївської області на якому було не тільки рапортування про досягнення, а й багато діалогів про помилки, та взагалі – інформації про моделі побудови коаліцій.


Навіщо? Бо без колаборації зусиль бізнесу, громадян та органів місцевого самоврядування навряд вийде розбудувати сталі економічні відносини. Ті, новостворені, чи старі громади, які це розуміють та підтримують ідеї спроможності, взяли участь у цьому заході протягом двох днів. Хочеться також наголосити, що Форум пройшов взагалі без державної співучасті. Тільки громадянська ініціатива, та допомога міжнародних партнерів. Більше 120 учасників, 25 спікерів, 5 співорганізаторів, 4 окремі панельні дискусії і рекордна кількість донорів на одному майданчику.


Сергій Аверков, виконавчий директор ГО «Агентство економічного розвитку» відкриваючи Форум зазначив, що досвід з передачі знань та моделей протягом останніх 2-х років у ОТГ чотирьох областей показав великий попит серед нових громад на «вирощування» міцної економіки. А саме Агентство має досвід та навички, як з обмеженими ресурсами робити можливими зміни. Тому й вирішили зібрати такий захід, познайомити земляків з напрацюваннями. Партнери з Київського Діалогу, та програми розвитку ООН майже реактивно зголосились допомогти в цьому. Хочемо щоб від синергії об’єднання відчули зиск всі мешканці краю.

Відкритість – початок всього

Багато презентацій та докладів під час Форума починались та фіналізувались тезою про важливість комунікацій. Чи туризм хоче розвивати об’єднана громада, чи переробку сільхозпродукції – поширення інформації важливий процес. Хто його має вести? Сільголова – навряд. Староста? Важкувато, мабуть буде. Районна газета? Та навіщо взагалі?

Поширення інформації про власні можливості, та ресурси – це найперше завдання нових суб’єктів врядування. Світ конкурентний і якщо тебе не знають в ньому, то і залучити нові ресурси не буде можливості. В той же час, брати участь у десятках програм міжнародної технічної допомоги зможуть лише ті громади, містечка та міста де є фахівці, які навчені шукати інформацію. Обмін цим досвідом розпочав міський голова Вознесенська Віталій Луков, який описав весь шлях відносин міської влади з громадською організацією «Агентство економічного розвитку»(АЕР). Дуже цікавий приклад, що робота молодих освічених фахівців конче потрібна саме малому місту, і хлопці та дівчата повернулись у Вознесенськ розбудовувати тут європейську практику співробітництва. Учасники Форуму в кулуарах виказували здивування саме цьому факту. В АЕР працює багато молоді. Ще декілька років тому деякі, школярами брали участь у перших конкурсах з роздільного збору сміття, а сьогодні – менеджери цього проекту. Всі школи міста змагаються за перемогу в конкурсі сортування сміття (папір, пластик).


Дмитро Пронін – координатор програми «Життя без сміття» в ГО АЕР розповів як організовано конкурс, та до чого привчає малих мешканців громади Вознесенська. З юних років дітей навчають тут співпрацювати у громаді, тому наступний проект – Ресурсний центр з енергоефективності, який у Вознесенську вже зробили майже ідеально, демонструє неабиякий зиск. «Револьверний» принцип у підтриманні місцевої нерухомості в належному стані допомагає місту та громаді ощадливо інвестувати гроші в утеплення, та модернізацію. Була презентована модель створення Ресурсного центру підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. І знову, проектом опікуються молоді люди, які по-європейські мислять та діють, не цураючись навчатись. Олена Заворотченко, проводила презентацію навчальних та дослідницьких проектів АЕР, та слушно звернула увагу учасників Форуму, що все що зараз в іх полі уваги – «про розвиток громади, а не про ремонт…». І дійсно, гроші та ідеї – дають тільки поштовх, а далі потрібні зусилля та воля самих членів громади, якщо вони хочуть комфортного проживання на території. Як «нахайзянували» старші покоління ми вже бачили: треба молоді дати шанс. 

Захід допоможе, якщо ми того забажаємо

Дуже великий та «ласий» шмат програми Форуму громад Миколаївщини був з презентацій можливостей різних міжнародних програм технічної допомоги. І в цьому – також практичний зиск від участі у заході. Всі представники ОТГ мали змогу не тільки прослухати презентацію, але й запитати, а в кулуарах блище познайомитись та запросити експертів до себе в громаду. Так з найбільшим ентузіазмом була сприйнята інформація представника Корпусу Миру США в Україні Романа Олексенко, керівника проекту «Розвиток громад», що при бажанні можна в кожну новостворену громаду Миколаївщини запросити американського волонтера. Зараз іх в селах та малих містах нашої області працює 4. Це «універсальні» експерти. По-перше, вони навчають англійської місцевих, а ще – допомагають створювати програми розвитку, чи окремі проекти. Так і до створення саме цього Форуму долучився волонтер Девід який вже другий рік працює у Вознесенську. По зізнанням самих членів Агентства, він дуже «підтягнув» іх ділову та адміністративну культуру. Почувши, що американці волонтери їдуть навіть туди де немає каналізації по хатам, учасники стали активно цікавитись візитками менеджера проекту.
Великий недержавний Фонд «Відродження» також проанонсував тут нову програму з розвитку громад. Для цього треба написати та захистити проект для підвищення саме спроможності громад.

Взагалі, Форум дав нечувану кількість контактів. Рахуйте! Біля сотні тільки учасників з Миколаївщина, гості з Херсонщини, та представники 5 найбільших мереж громадянського суспільства України. Вони презентували можливості участі. Мережа з енергоефективності СLEEN запропонувала долучатись до створення енергокооперативів. «Київській Діалог» – розповів про можливості розвитку осередків громадської активності. Громадська спілка «Громадські ініціативи України», яку представляв голова правління Юрій Степанець, міксує досвід громад всієї держави та жваво ділиться їм з охочими. Взагалі, участь у мережах громадського світу України, як зазначив Сергій Аверков, часом допомагає ліпше ніж отримання грошей, бо це завжди – досвід. Про це також зазначали діючи голови населених пунктів. Але вони ще наголошували, що не вистачає людей проектне мислячих, тому всіх вчать за любої нагоди. Програми ЄС, такі як DOBRE і ULEAD продовжують навчання, та партнерство в ОТГ. 


 Окремий, великий досвід роботи з молоддю, було презентовано на Форумі. Так в минулому році співробітник АЕР у Первомайську Олена Сабліна, скоординувала зусилля місцевої громади та міжнародної програми, а результатом – став новий молодіжний центр IQ HUB.

Громади стануть спроможними, якщо до цього долучаться своєю активністю та підприємливістю місцеві мешканці. Це процес тривалий, але розпочинати потрібно. Агенція економічного розвитку зробила перший Форум з просування результативності громадських активностей.
С.Лиманов.





Немає коментарів: