суботу, 17 лютого 2018 р.

Боротьба за якість

Є в софтверном бізнесі така функція - контроль якості. Це коли треба зробити зручним і не помітним процес користування кінцевим продуктом. В Миколаєві, де багато молоді працює в IT-індустрії, ця базова позиція користується попитом. Тестіровщиками починають кар'єру.  Між тим, кожне виробництво має різні вади, а якість - ніколи не була нашою національною рисою. Отже,  коли GlobalLogic Mykolaiv запросив на першу відкриту конференцію з тестування та забезпечення якості QA Open, наш кореспондент - відгукнувся.

Андрій Лопаков, директор Миколаївського офісу глобальної компанії, відкриваючи подію зазначив що стала формуватися в нашому місті певна IT-культура. Створений  IT-кластер, підвищується фаховість спеціалістів.
Від цього культура самого міста змінюється, стає більш відкритою.
- Наша головна мета — обмін досвідом і таємними знаннями QA-інженерів, та, звісно, жваве невимушене спілкування. Для цього ми покликали найдосвідченіших, найталановитіших та найвідкритіших доповідачів із різних IT-компаній.
І ці слова з привітання конференції було підкріплено дійсно цікавими докладами. Були й дотепні запитання. Зовсім трішки спікери перемішували мову IT-жаргонізмами, та професійним сленгом. Я не мав уяви буквально про 2-3 слова, тож запросивши допомоги у google, надалі слухав уважно. QA - Quality Assurance engineer - це фахівець із забезпечення якості, діяльність якого спрямована на поліпшення процесу розробки ПО, запобігання дефектів і виявлення помилок в роботі продукту. Дівчата та хлопці на конференції ділилися своїми прийомами і практиками.
Все це було невимушено, та перемежалось печівом з чаєм/кавою. Більше говорили, та показували на екрані про рішення технічного (програмного) характеру.  Пік уваги до обіду прийшовся на доповідь менеджера з Херсонського офісу відомої компанії - Еліни Азадовой, яка розповідала про проблеми створення проектних команд, та засоби їх нівелювання. Багато запитань з'явилося: як в тій чи інший ситуації бути, як працюється в команді без гендерного балансу? та інші.
З запитань стало зрозуміло що часи, коли працюючим було "по барабану" що навкруги відбувається, минають. Або в цьому секторі бізнесу свідомість персоналу вища?!
І хоча загалом захід виглядав трошки "іграшково", бо проблеми, про які говорили молоді люди були віртуального характеру (окрім міжособистісних конфліктів), або незначні. Але, якщо взяти за увагу, що побачити такий рівень зацікавленності сьогодні серед пересічних освітян, чи держслужбовців, де журналісти бувають частіше - важко! То напрошується висновок: це саме та діяльність, яка допоможе державі з архаічною системою управління та цінностями. Якщо хлопці та дівчата з IT-індустрії ще захочуть?
Щодо гендерного питання, хочу надати інформаційну справку: коли в Миколаєві на ЧСЗ почали будувати радянські авіаносці моя бабуся - Антоніна Афанас'євна Головченко "ставила", та очолила новій підрозділ: бюро управління якістю. Кораблі досі на плаву! Так що дівчата наші "менеджерят" не в першому коліні... Тільки не засиджуйтесь в тестіровщіцях!
В.Головченко.


Немає коментарів: