суботу, 27 січня 2018 р.

Як відбуваються реформи суду?

Реформу мало запустити (любу). Її перебіг треба моніторити, та оперативно коригувати, якщо того вимагають обставини впровадження. Тому слушно запропонував місцевий координатор КВУ - Олександр Ухмановський, зібратись на громадське  обговорення перебігу судової реформи на Миколалаївщині.

Напередодні, в 14-ти областях пройшло професійне опитування щодо інформування про перебіг реформи судочинства серед стейхолдерів. Вади як завжди в недостатньому коммунікуванні реформаторських потуг. Якщо на законодавчу діяльність, та експертизи законопроектів ще вистачає західних грантів, то вже починаючи з інформування населення, щодо імплементації нових законів - починається жорстка економія коштів. А точніше - комунікувати реформу доручають найменш підготовленим, без досвіду людям. Що з цього виходить можно побачити на прикладі суддівської реформи: менше половини фахівців довіряють результатам аттестації суддів. Багато питань до Громадської ради доброчесності, яка "висновками радить" ВККС щодо долі суддів. А тим часом, матеріальне забеспечення судів, як зазначила Л.Корзун з судової адміністрації, на належному рівні. Навіть щороку закуповуються комп'ютери та комунікаційне обладнання.
Глибінна автоматизація процесів документообігу, та різні "фішки" е-суду допомогають за словами судді Е.Лагоди з Центрального суду Миколаєва, та адвоката А.Семенова, прискорювати ведення судівських справ. А щодо якості

роботи суддів, то на думку судді Господарського суду Миколаївської області О.Ткаченко, впливають більше "маневри" суддівського самоврядування, та недофінансування суддівських гонорарів виконавчьою владою. В результаті: мала кількість суддів по областях пройшла аттестацію (біля 100), а всі інші працюють на домайданних окладах. Зросла тільки зарплатня помічників та секретарів суддів. При тому, що загальне "навантаження" справами на одного суддю зросло, бо тільки в Миколаївській області дефіціт суддів складає біля 40%.
Модератор зусттрічі - Константин Дворцов, юрист КВУ запевнив що ці, та інши факти перебігу реформи будуть узагальнені по областях, та Комітет виборців України планує надати аналіз законодавцям, та вищім суддівським органам для реагування. А журналісти в черговий раз констатують низький рівень інформування про "суддівську кухню" громадськості.
С.Лиманов.


Немає коментарів: