вівторок, 23 січня 2018 р.

Презентація проекту згуртування громади міста Миколаєва



"Миколаїв: ми – коло" та урочисте відкриття коворкінгу

27 січня о 12:00 в бібліотеці-філіалі № 12 Централізованої бібліотечної системи для дорослих (пр. Миру, 25а) відбудеться презентація проекту згуртування громади м. Миколаєва "Миколаїв: Ми-коло" та урочисте відкриття коворкінгу.

Проект згуртування громади міста Миколаєва "Миколаїв: Ми-коло" реалізовується в рамках проекту «Сприяння відбудові та сталому розв’язанню проблем внутрішньо переміщених осіб та постраждалого від конфлікту населення в Україні» Міжнародної організації з міграції (Агентство ООН з питань міграції) за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Проект спрямований на згуртування місцевої громади для спільного вирішення актуальних проблем шляхом проведення суспільно-корисних та соціокультурних заходів, формування сталої платформи для ефективної взаємодії в громаді.

У заході візьмуть участь начальник управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради Любаров Ю.Й., директор Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького, засл. працівник культури України Тверда Т.В.

В ході презентації буде представлено основні події проекту та відбудеться

урочисте відкриття коворкінгу «Ми– коло!» – простору для спільних зустрічей, навчання, відпочинку, створеного в рамках проекту в бібліотеці №12.

Коротка довідка про проект: Навесні 2017 року Міжнародна організація з міграції оголосила конкурс для громад, зацікавлених в роботі із соціального згуртування. В Миколаєві з ініціативою участі в проекті виступила група переселенців на чолі з Сергієм Сафроновим (переселенець з Луганської області).

Пропозицію участі миколаївської громади в даному проекті було підтримано управлінням з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради та залучено міські заклади культури.

Також, переселенці звернулися з проханням виділити для них приміщення в одному із закладів культури для проведення дозвілля і тематичних зустрічей. Начальник управління Юрій Любаров, підтримавши дану пропозицію, виділив для ВПО приміщення в бібліотеці-філіалі № 12 Централізованої бібліотечної системи для дорослих м. Миколаєва, яке було відремонтовано та облаштовано необхідними меблями за кошти з міського бюджету. Для впровадження проекту та проведення заходів соціального спрямування та згуртування населення було сформовано ініціативну групу, яка складалася з представників закладів культури, місцевих громадських організацій і ВПО.

Наступним етапом участі в проекті стало навчання на тренінгу «Соціальна згуртованість, мобілізація внутрішньо переміщених осіб. Проектна діяльність та розвиток громади». По закінченню тренінгів ініціативною групою розроблено план заходів, який було підтримано Міжнародною організацією з міграції за фінансування Європейського Союзу.

Завдання проекту:


залучення громади до спільної діяльності з організації та проведення толок і популяризації екологічної культури серед населення;


привернення уваги влади та громадськості до екологічних проблем міста;


використання сучасних форм комунікацій для активного включення громади в суспільне життя;


організація та проведення безкоштовних освітніх заходів з медіаграмотністі, домедичної допомоги, фінансової грамотності, мовних клубів;


створення загальнодоступних клубів активного сімейного відпочинку та проведення загальноміських культурно-мистецьких заходів із залученням широких груп населення.

Проект триватиме до кінця червня 2018 р. Керівник проекту – завідувач відділу з інформаційно-аналітичної та проектної діяльності Міського методичного центру Гойман О.В. Бюджет проекту 320 000 грн.

В рамках реалізації проекту для миколаївців буде проведено низку заходів освітнього, екологічного та культурно-дозвіллєвого спрямування (тренінги з медіаграмотності, домедичної допомоги, фінансової грамотності, воркшопи та інші заходи з виховання екологічної культури, зустрічі Мовно-історичного клубу, Клубу сімейного дозвілля "Ми-коло", музичний марафон «Миколаїв співає на Соборній», кінопокази просто неба, вуличні акції, толоки тощо). Усі заходи спрямовані на інтеграцію та залучення внутрішньо переміщених осіб, етнічних меншин та людей із інвалідністю, які проживають у Миколаєві, до активного суспільного життя. З цією метою організовано коворкінг «Ми – коло!» в бібліотеці №12. Додатковими локаціями є Центральна міська бібліотека ім. М.Л. Кропивницького, Тернівський будинок культури, ДМ «Казка» тощо.

Організатори заходів освітнього та екологічного напрямків: Центральна міська бібліотека ім. М.Л. Кропивницького.

Організатори заходів культурно-дозвіллєвого напрямку: Управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради, Міський методичний центр та клубної роботи, Кульбакинський будинок культури, Тернівський будинок культури, Бібліотека-філіал № 12 ЦБС для дорослих м. Миколаєва.

Партнери проекту: Другий миколаївський місцевий центр з надання БВПД, бібліотеки-філіали №2,16 ЦБС для дорослих, Дитяча художня школа м. Миколаєва, Міська станція юних натуралістів м. Миколаєва, Південна бізнес-школа м. Миколаєва, благодійний фонд «МЕТА», ГО «Асоціація учасників та інвалідів АТО», ГО «Ти потрібен», ГО «Up», ГО «Центр розвитку туризму та збереження екології «Збережи світ», кіноклуб «РеалітіШифтСінема».

Конт. інформація: (0512) 47-06-31, mmc.kultura@ukr.net, Олена Гойман.

Facebook: Миколаїв: ми-коло. Проект згуртування громади Миколаєва.



Міжнародна організація з міграції (МОМ) заснована у 1951 році. Є провідною міжурядовою організацією в галузі міграції, що тісно співпрацює з урядовими, міжурядовими та неурядовими партнерами. З 2016 року МОМ долучилася до системи ООН в якості Агентства ООН із питань міграції. Сьогодні до її складу входить 165 країн. Проекти, спрямовані на допомогу внутрішньо переміщеним особам, впроваджуються з 2014 року. Програма соціального згуртування ВПО та членів приймаючих громад реалізується 61 громадою у 20 регіонах України.



Немає коментарів: