вівторок, 10 жовтня 2017 р.

ОЗЕЛЕНЕННЯ ЧИ ЗНИЩЕННЯ

Все частіше в містах можна спостерігати як величезні дерева обпилюються до самого стовбуру, залишаючи дуже сумну, а іноді шокуючу картину.

Що це злочин, або обґрунтована необхідність? Ця процедура йде на користь дереву, або його вбиває? Та взагалі, регламентовані ці роботи будь-яким документом, чи це самодіяльність місцевої влади? Яка відповідальність існує за вчинення цих дій? Спробуємо розібратись та відповісти на зазначені запитання.

Чи існує документ, якій регламентує порядок утримання дерев та поводження з ними?

Так. Наказ Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Українивід 10 квітня 2006 року N 105 «Про затвердження Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України»



Чи містить він рекомендації щодо обрізання дерев?

Так. Відповідно до п. 9.1.11. Наказу Під час догляду за деревами застосовують три види обрізання: формувальне, санітарне й омолоджувальне.

Декілька слів про кожний вид обрізання:


Формувальне обрізання дерев проводять у рядових та алейних насадженнях з метою збереження природної або штучної форми рослин (колоноподібної, конусоподібної, кулеподібної тощо), рівномірного розташування скелетних гілок, а також дерев, пересаджених з лісу (з асиметричною витягнутою вгору кроною).

Розрізняють слабке, помірне і сильне обрізання, ступінь якого залежить від виду дерева, його віку і стану крони.

Формувальне обрізання рекомендується здійснювати ранньою весною, до початку вегетації (кінець лютого - квітень). У районах з м'якою зимою, де температура повітря не опускається нижче мінус 10° C, допускається осіннє формування після листопаду.

Хвойні породи погано переносять обрізання, тому його проводять лише на деяких видах туй, ялин, ялівців, які використовують у високих живоплотах уздовж шосейних доріг і залізниць, біля меморіалів.

Крони швидкорослих порід у місцях, де потрібно зберігати певну висоту і форму, обрізують щороку і один раз за 2 - 4 роки у повільнорослих (в'яз, дуб і липа). При обрізанні повільноростучих дерев в основному вкорочують однорічні прирости і лише окремі гілки обрізують до дво-, трирічної деревини.

Санітарне обрізання крони виконують, щоб позбутися старих, хворих, сухих і пошкоджених гілок, а також гілок, спрямованих всередину крони або зближених одна з одною. Обрізанню підлягають також пагони, що відходять від центрального стовбура вгору під гострим кутом, щоб уникнути їхнього обламування.

Санітарне обрізання потрібно проводити щороку протягом вегетаційного періоду.

Зразу після обрізання всі рани діаметром понад 2 см зашпаровують садовою замазкою або зафарбовують олійною фарбою на натуральній оліфі під колір крон дерева. У хвойних дерев та тих, що дуже виділяють смолу, рани не замащують.

Читайте також

ЗЕЛЕНІ НАСАДЖЕННЯ В МІСТАХ ТА НА ПІДПРИЄМСТВАХ

Омолоджувальне обрізання виконують лише в дерев, які добре витримують підстригання та обрізання і вершина яких почала всихати, а ріст пагонів припинився. При цьому сильно вкорочують (на 1/2 - 3/4 загальної довжини) старі гілки, залишаючи, якщо це можливо, одну - дві гілки другого порядку. Омолоджують дерева навесні, поступово протягом двох - трьох років. Помірне та слабке омолоджування передбачає обрізання частини крони, а сильне - з різ крони до основи скелетних гілок.

Із листяних порід омолодженню добре піддаються верба, липа, тополя, з хвойних - ялина колюча (ф. срібляста), модрина.

Здійснювати омолодження можна шляхом спилювання стовбурів дерев (особливо берези, верби білої, граба, клена ясенелистого, липи, осики, тополі тощо) до самого пенька. Ця операція спричиняє швидкий і рясний ріст кореневої порослі, з якої можна формувати одно- або багатостовбурне дерево.

Поряд з омолоджуванням крони можна омолоджувати кореневі системи. Коріння обрізують поступово, підрізаючи щороку 1/3 - 1/2 кореневої системи.

Під час проведення щорічних обстежень зелених насаджень потрібно виявляти аварійні дерева.

Отже які можна зробити висновки.

По-перше: дійсно процедура обрізання дерев існує.

По-друге: є перелік дерев які можна обрізати. Тобто все підряд різати не можна. Деякі дерева цієї процедури просто не витримають. Це є фактичне їх знищення.

По-третє: визначено періоди коли проводиться обрізання. Тож проведення зазначених робіт наприкінці вересня це також злочин.

Чи існує відповідальність посадовців та комунальників за подібні вчинки?

Так існує.

По-перше: адміністративна...
 Екологія промислового краю


Немає коментарів: