пʼятницю, 9 червня 2017 р.

Курс - на енергосбереження

9 червня у Миколаєві за підтримки Державного агенства з енергоефективності та енергозбереження України, Миколаївської обласної державної адміністрації, Миколаївської обласної ради та Фонду ім. Ф.Еберта в Україні пройшов семінар з впровадження енергосервісу та енергоменеджменту в Миколаївській області «ЕСКО та енергоменеджмент – ефективні інструменти термомодернізації бюджетних установ».
У рамках семінару голова Миколаївської облдержадміністрації підписав Меморандум про співпрацю з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України щодо впровадження ЕСКО-механізму в Миколаєві та області.

«Саме ця подія каже про те, що ми крокуємо вірним шляхом у напрямку енергоефективності. Зекономлені кошти можуть спрямовуватися на інші соціальні об’єкти. Це програма, яку треба було втілити вже давно. Ми маємо надати максимальну допомогу інвесторам у цих питаннях», - наголосив голова ОДА Олексій Савченко.
Серед учасників семінару були головні розпорядники бюджетних коштів ОДА та РДА, міських рад, керівники бюджетних установ, ЕСКО-компанії та представники бізнесу.
Хотілось би побачити від всіх людей, яких зібрали в залі облради дії. Енергосбереження - сьогдні з суто економічного питання перетворюються на безпекове.
На семінарі експерти поділилися досвідом роботи за ЕСКО-договорами у бюджетній сфері та співпрацю з місцевою владою.
«Ми вже були на Львівщині, Полтавщині, Київщині. Миколаївщина - вже четверта область. Миколаївщина нас переконала в тому, що тут готові до інвесторів, прагнуть до скорочення споживання енергоресурсів у бюджетній сфері й готові надати всю інформацію, яка необхідна інвесторам», - зазначив радник керівника Держенергоефективності Олексій Корчміт.
«Інвестор не бере жодної копійки з бюджету. Він вкладає власні кошти. І повертає гроші виключно за рахунок отриманої економії на комунальних послугах і теплоносіях. Укладають довгострокові й короткострокові договори, на 4-7 років, під час яких з економії повертаються кошти. Як тільки контракт буде завершено, усе обладнання і майно переходить у власність територіальної громади і переходить на баланс певного управління, - додав Олексій Корчміт. - Перевага таких контрактів у тому, що переможцем у тендері стає не компанія, яка запропонувала найдешевші матеріали або обладнання, які не призводять до ефективного використання енергоресурсів, а компанія, яка запропонує найвигідніший показник енергоефективності договору.
 ЕСКО-механізм дозволяє вигідно залучати додаткові інвестиції для здійснення термомодернізації закладів бюджетної сфери», - підсумував він.
Багато з присутніх були "далеко" від теми. Філософія освоєння бюджету - дуже щільно поширена серед комунальних та державних службовців. А  громадяни, грошима яких йде закуп газу та інших енергоносіїв, ніяк не візьмуться за контроль. Чомусь я не побачив громадських активістів на цьому семінарі?
С.Лиманов.


Немає коментарів: