четвер, 9 лютого 2017 р.

Локшину від атомників їсти в Миколаєві не бажають

Сьогодні в Миколаєві трапилась визначна подія. Громадяни, які не згодні з планами підйому рівня води у Олександрівському водосховищі зібрались для організаціі захисту своіх прав. Південно-Українська атомна станція для якої акамулює воду охолодження це водосховище вже 40 років, має намір "тишком-нишком" провести імітацію громадських слухань напередодні чергового підтоплення. Після останнього підьому води в Бузькому каньоні, коли під водою опинились бузькі пороги, річка нижче греблі, стала вмирати. Риби вже практично немає. Яка риба виживе, коли з атомної станції влітку в водойму зливають воду температурою +34. В Миколаєві та Новій Одесі рівень Південного Буга впав до критичного. Води все менше. А що роблять ділки з НАЕК Енергоатом? Вони хочуть в селах та містах 30 км зони навкруги станції, трохи "засіяти" грошима на соцкультпобут.
Цього замало.
- Чому в нас - мешканців Миколаєва не питають? - це одне з наймягших запитань, які хочуть ставити громадяни атомникам.
А також: чому історичні міста козацької слави, та Національний парк "шматують" в угоду енергетикам. Навіщо нові кіловатти від атомної, коли вона сьогодні немає планового навантаження?
Від професійних екологів надійшло й дуже "важке" запитання: а чому за 45 років від проектування не змінені системи охолоджування, коли на півдні Украіни стійкий дефіцит пресноі води?
Відповіді вирішили не чекати, а довести неможливість модернізації АЕС за старими проектами.
Миколаівській громадський світ в черговий раз продемонстрував відповідальність. Приємно було бачити поряд з ветеранами екологічного руху 80-х років ХХ сторіччя юні патріотичні обличчя. Але хотілось би, щоб результати громадської боротьби були більш вагомі у найближчий перспективі.
Мешканцям потрібно знати: навіщо збільшення водойми? Атомникі мають плани спорудження нового реактору. Навіщо? Якщо згадати, що радянські АЕС - це фабрики по збагаченню урана, для виробництва плутонія, компонента атомної зброї, то виникає питання: навіщо нові потужності? Нашими грошіма оплачують нові атомні бомби, та й ще "вбивають" живий світ півдня Украіни.  Експорту електрики - немає. Нових промислових об'єктів - теж! Кому потрібен новий реактор?
Експлуатаційникам!
Гаразд, тільки не ціною "вбивства" річки нижче по течії, й всього живого аж до моря!
І скільки кВт виробляють на Миколаівщіні альтернативні енергетичні джерела? Чому атомникі не хочуть в них вкладати гроші?
Запитань більше ніж відповідей. Цікаво, що в місцевої влади та депутатів ніяких заперечень(поки) цей проект не виявив. Їм байдуже? Імітація громадських слухань в Арбузінке та Доманівці - це дуже замало.
Побачимо як до цього будуть ставитись широки верстви населення. 
В.Інгульский.



Немає коментарів: