понеділок, 27 лютого 2017 р.

Які партії найбільш відкриті?


“БПП “Солідарність” та “Об’єднання “Самопоміч” стали найбільш доброчесними партіями парламенту згідно із аналізом річних фінансових звітів, який презентували аналітики Центру “Ейдос” під час Форуму «Фінансова еволюція українських партій: реформа чи імітація». У рамках рейтингу оцінювалися такі показники як прозорість, інституційна спроможність та підзвітність.

Підсумкова оцінка рівня доброчесності:
БПП “Солідарність”
84,5%
Об’єднання “Самопоміч”
63,7%
Батьківщина
60,3%
Опозиційний блок
56%
Народний фронт
52%
Радикальна партія Олега Ляшка
38,8%
Форум, який організували експерти Реанімаційного Пакету Реформ, Центру “Ейдос” та коаліції “Гроші партій під контролем” був присвячений підбиттю підсумків річних фінансових звітів партій.
«Запровадження системи партійної звітності фактично впровадила аналог електронного декларування для політичних партій. Суспільство вперше отримало повну інформацію про матеріальний фінансовий стан партій. Якщо раніше звіти складали 1 сторінку, то тепер це більше 200 сторінок. Суспільство у свою чергу отримало можливість працювати над подоланням політичної корупції, проводячи активну роботу із вдосконалення звітів та всієї фінансової діяльності партій» – заявив голова Центру «Ейдос» Віктор Таран.
У результаті моніторингу, аналітики знайшли більше ніж півтисячі порушень. Протидіяти їм, за словами експерта Центру «Ейдос» Інни Геращенко, можливо лише у разі складання повноцінних протоколів з боку Національного агентства з питань запобігання корупції. “Важливо, щоб ці протоколи складалися як на парламентські так і не непарламентські партії, а винні притягувалися до відповідальності незалежно від партійної приналежності,” – підсумувала вона.

За словами Сергія Адаменка, головного редактора порталу “Партійна каса” ( partkasa.org ) найбільш поширеними порушеннями під час заповнення звітної документації стали:

Приховування членських внесків

Невідповідність даних у різних розділах фінансового звіту

Не оприлюднення або невчасна публікація звітів

Приховування реальних витрат партії

Отримання партіями коштів з офшорів

Також, як повідомили експерти під час Форуму, за попередній рік партії використали не всі кошти, які їм перерахували із бюджету. Так із 191 мільйону вони витратили лише 165 млн.

Найбільші витрати партії спрямували на виплату заробітної платні, оренду приміщень, закупівлю брендової продукції та рекламу в ЗМІ. Водночас партії майже не витрачали кошти на популяризацію своєї ідеології та навчання активістів партії.

Проаналізувавши звіти експерти Центру “Ейдос” сформулювали ряд загальних рекомендацій усім партіям:
  • удосконалити та покращити функціональність офіційних сайтів партій
  • призначити відповідальних осіб, які б могли контактувати із громадськістю та пояснювати зміст звітів, належним чином
  • відповідати на усні та письмові звернення щодо фінансової діяльності партії
Окрім того, НАЗК та представникам політичних партій Народного Фронту, Солідарності, “Обєднання Самопомочі” та “Радикальної партії Олега Ляшка” експертами Центру “Ейдос” були передані індивідуальні рекомендації.

“Опозиційному блоку” та ВО “Батьківщині” які не відгукнулися на запрошення взяти участь у Форумі рекомендації будуть переслані поштою.
У липні запланований черговий Форум на якому експерти Центру “Ейдос” спільно з Реанімаційним Пакетом Реформ та коаліцією “Гроші партій під контролем” повідомлять як партії врахують надані рекомендації.


Немає коментарів: