неділю, 20 листопада 2016 р.

Торги чи закупівля за планом?


Система електронних публічних закупівель ProZorro в південному регіоні стає платформою для закупівель. Ми взяли офіційну статистику і побачили наступне. З 1 серпня в 3-х областях Півдня пройшло 8355 торгів. В лідерах за кількістю оголошених конкурсів 3580 - Миколаївська область. В процентах економії - теж, майже 13%. В абсолютних цифрах - Одеська, зекономили -106 млн. В очі впала незначна кількість закупівель за держбюджет в Херсонскій області, аж в 3 рази менше(1300), ніж у сусідній області. Здається різниця не така між Миколаівською та Херсонською областями. Та й економія мала місце на 19 млн.грн. при 70 млн. на торгах в Миколаівській.
Що це таке? 
Невже тільки у своіх?
Може недовіра якась до системи електронних публічних закупівель ProZorro?
А може природня неквапливість?
Одна гіпотеза точно отримала підтвердження: кількість пропозицій на одну закупівлю дуже мала -2,49. А це свідчить про низьку поінформованість суб'єктів хозяйнування про бюджетні закупи. Чужі не ходять по півдню на конкурси. Програє - отримувач послуг бюджетної сфери, ми з вами. Моркву в дітсадочки, книги та журнали до бібліотек, та насоси на атомну електростанцію все це купували за останні 3 місяці в регіоні за кошти бюджету. Можливо не тільки журналісти, але й громадські активісти повинні приділити увагу практиці ведення електронних публічних закупівель. Тільки кричати на кожному розі: ProZorro!!!Сьогодні замало. Давайте придивимось: що? Як? Хто надає свої пропозиції к бюджетним закупам, а які компанії (яких хазяїв) отримують гроші? На хвилиночку, за сто днів вартість лотів по 3-м областям становила майже 7 млрд. гривень.
Ну а самі учасники торгів, які гадають себе в програші, мають ширше рекламувати свої пропозиції. Без інформаціі сама чітка автоматизація процесів нічого не варта.
В.Інгульскій.


Немає коментарів: