вівторок, 25 жовтня 2016 р.

Дорослі теми польських розслідувачів

Під час теперішнього відрядження до Польщі в рамках стажування українських журналістів в SDP(аналог НСЖУ) вдалося дізнатись з якими темами працюють місцеві "розшукувачі". Так в один день познайомились з автором книжки "Bestie" Тадеушем Плужанскім, який робив "розтин" справи рідного батька, якого під час сталінського періоду могли стратити. Репортерські розвідки були - як прокурори в комуністичні часи "шили справи" на інакомислячих.
В сучасній Польщі ще залишається деякий сентимент до соціалістичного періоду, тому ліві сили ще "не згінели" на політичному ландшафті.
Репортаж - розслідування наступного колегі, з яким познайомились сьогодні "Кадіс на мільйон доларів" був опублікован декілька років тому в польскому Forbs і ... зробив тектонічний зсув.
Войцех Сурмач, автор матеріалу, на основі отриманих документів стверджує, що на рестітуцію - відшкодування власності втраченої польскіми євреями час від часу претендують не справжні сини Ізраілеві. Деяки з ніби то єврейських громад, та реактивованих довоєних бізнесів очолюють вчорашні військові, хрещені католики та православні. Отримавши від посткомуністичного сейму закон про підтримку єврейських громад, ці "ділки" вдались навіть до продажу кладовищ та ритуальних споруд давнього народу в Любліне, Кельці, Варшаві... Суди їм в цьому допомагають.
Р.Лаудер, голова найвпливовішої єврейськоі світової організаціі побачив в цьому розслідувані корені антисемітизму. Зажадав виправдань від володаря ліцензії на видання журналу в Польщі. Журналісти місцеві побоювалися навіть модерувати тему. Але автор, зробив стратегічний ход на максимальну відкритість, тому й продовжує вже як незалежний журналіст проводити економічні розслідування. Сьогодні під пильною увагою реприватизація, яку знову таки проводять люди з польської військової розвідки. Дивни якісь збіг обставин?
В.Головченко, з Варшави.


Немає коментарів: