суботу, 25 червня 2016 р.

Воркшоп за для експорту


Парламентським Комітетом з питань промислової політики та підприємництва з 24 червня виведено дискусію довкола законопроекту щодо створення експортно-кредитного агентства (ЕКА) на новий технологічний рівень – його доопрацьована редакція разом із графіком розгляду доступна для внесення пропозицій за посиланням www.e-zakon.org/2142a/.
Створення в Україні ЕКА, на думку одного із головних ініціаторів законопроекту народного депутата Віктора Галасюка, забезпечить реальний механізм просування високотехнологічної несировинної продукції українського виробництва на зовнішні ринки. Головними функціями ЕКА нардеп вважає страхування зовнішньоекономічних договорів, експортних кредитів та прямих інвестицій з України, а також, надання гарантій і часткової компенсації відсотків за експортними кредитами, що є легітимною формою державної підтримки вітчизняних експортерів подібними інституціями у всьому світі.
В Україні за відсутності такої інституції як ЕКА з 2012р. по 2015р. товарний експорт впав з 69 до 38 млрд доларів, а сировинна складова в структурі експорту зростає (у 2010 – 55%, сьогодні – 62%), частка експорту високотехнологічної продукції в Україні – на рівні Південної Африки (6%).
Щодо аналізу законопроекту було 21 червня проведено воркшоп зазначеним Комітетом у співпраці з проектом «Академія сучасного політика», учасники та експерти якого забезпечують організаційно-методичну підтримку у проведенні онлайн-обговорення.
Більшість експертів висловили на воркшопі підтримку ідеї згаданого законопроекту, та актуалізували потребу проведення додаткового збору пропозицій від представників транспортної, банківської та ряду інших сфер. Зокрема, про це зазначили президент Асоціації «Укрсудпром» Віктор Лисицький та віце-президент Українського національного комітету Міжнародної Торгової Палати Ігор Гресь.
Також, відзначив про те, що цей законопроект є дуже важливим для забезпечення структурних змін економіки в сторону високотехнологічних виробництв з високою доданою вартістю, віце-президент Української асоціації економістів-міжнародників Георгій Сигуа. Саме тому, на думку, Директора Інституту еволюційного розвитку економіки Ігоря Макаренка, положення даного законопроекту необхідно розглянути в проекції на пріоритети інноваційного розвитку України.
В той же час досить чітко пояснила чому в даному законопроекті має підтримуватися саме несировинний експорт завідуюча відділу Інституту інформатизації та моделювання економіки Тетяна Унковська: «ЕКА слід розглядати, виходячи із концепції самоприскорюваного росту економіки, яка передбачає активну кластерну політику, диверсифікацію через розвиток всіх перспективних галузей, відмову від експорту сировини та необхідність підлаштовування до менш розвинених країн, звідки слід імпортувати сировину і здійснювати експорт товарів з високою доданою вартістю». 


Прес-служба проекту 
«Академія сучасного політика» .



Немає коментарів: