середу, 4 травня 2016 р.

Українські ВНЗ впроваджують системи дистанційного навчання

Українські виші дедалі частіше впроваджують системи електронної освіти у навчальні процеси. Про необхідність застосування та інтеграції інформаційних технологій вищими навчальними закладами говорили на Міжнародному семінарідля науково-педагогічних працівників ВНЗ під назвою «Вплив трендів інформаційного суспільства на якість вищої освіти». Семінар відбувся  в приміщенні Київського університету імені Бориса Грінченка та зібрав 100 освітян з усієї країни. Окрему увагу приділили темі хмарного віддаленого навчання.
«Україна посідає 4 місце у світі за кількістю ІТ-спеціалістів після США, Індії та Росії, тож головне питання, яке наразі стоїть – як раціонально використовувати ці ресурси. – говорить Інна Совсун,перший заступник Міністра освіти і науки України. – Інтеграція ІТ у вищу освіту є принциповою необхідністю, адже без цього ми не зможемо реалізовувати цей потенціал на повну».
У рамках семінару були проведені дві дискусійні панелі – «Електронне навчання та якість вищої освіти» та «Soft Skills and Hard Skills – навички, які потрібні майбутнім випускникам». На них виступили доцент кафедри соціальної психології Київського національного університету імені Тараса Шевченка Валерія Заболотна, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Донецького національного університету Ростислав Подольський, доцент кафедри економічної кібернетики Харківського національного економічного університету Ольга Захарова, заступник директора Інституту модернізації змісту освіти Марія Богуслав, керівник навчального закладу «Британіка» Лариса Андрійченко та інші досвідчені спеціалісти.

По Skype приєдналися міжнародні експерти – Євгенія Смирнова-Трибульська, завідувач кафедри гуманітарної освіти Силезьського Університету (Польща) та професор Антоніо дос Рейс, директор Інституту Грааля (Португалія), які розповіли про європейські стандарти електронного навчання.

Друга частина семінару, яка була присвячена груповим тренінгам та інтерактивним лекціям, дозволила учасникам детальніше ознайомитись з існуючими досягненнями провідних ВНЗ України. Так було презентовано систему E-learning Сумського державного університету, над створенням якої заклад працював п’ять років. Ця програма, яка складається з конструктора навчально-методичних матеріалів, автоматизованої системи дистанційного навчання та відкритих електронних ресурсів, дозволила університету вийти на якісно новий рівень підготовки студентів.

Крім того, була презентована система освіти на базі EdX – безкоштовна платформа інтегрована із сервісом Office 365. Ця технологія дозволить кожному навчальному закладу створювати для своїх цілей повноцінну дистанційну платформу.

«Освіта сьогодні – це електронні системи успішності, інтерактивні онлайн-уроки та відео-навчання, тому сучасні педагоги мають вміло поєднувати традиційні підходи з можливостями та перевагами інформаційних технологій, –коментує Роман Рудюк, керівник освітнього проекту «Партнерство в навчанні». – Українські навчальні заклади мають долати внутрішній скепсис та консерватизм, адже нові умови нам диктує сам час».

По завершені семінару усі учасники отримали сертифікати, а переможці конкурсу на кращий кейс впровадження сучасних технологій у ВНЗ – спеціальні нагороди.

Подія відбулась у рамках програми Microsoft Technology Enriched Instruction (TEI), яка спрямована на поліпшення професійного розвитку науково-педагогічних працівників ВНЗ. За минулі роки практичні тренінги ТЕІ були проведені у Швеції, Китаї, ОАЕ, США та інших країнах. В Україні такий захід відбувся вперше.

Den Smirnov


Немає коментарів: