середу, 11 травня 2016 р.

МІНІСТР ПАВЛО КЛІМКІН ПРИВІТАВ КРАЩИХ ЮНКОРІВ УКРАЇНИ

 27 переможців в 21 номінації XIX Міжнародного конкурсу шкільних медіа були днями нагородженні в Миколаєві. Переможцем в номінації «Краще медіа XІХ Міжнародного конкурсу шкільних медіа» стала газета «Мариинские ведомости» Одеської Маріїнської гімназії, м.Одеса. Всього участь у конкурсі взяли 1894 конкурсні роботи з усіх областей України та 8 країн-сусідів.
Організатори Конкурсу - Національна спілка журналістів України, Національна академія педагогічних наук України, Асоціація молодіжної преси України та Коледж преси та телебачення.
Вже традиційним партнером Конкурсу виступило Міністерство закордонних справ України.
Міністр закордонних справ України привітав учасників та переможців XIX Міжнародного конкурсу шкільних медіа: «Радий нагоді бути дотичним до цього вже традиційного міжнародного конкурсу, в якому Міністерство закордонних справ не вперше виступає партнером.
Ми пишаємося тим, що конкурс, в якому беруть участь юні представники з різних країн, проходить саме в Україні.
Кожен з Вас, шановні учасники конкурсу, вже в юні роки виявивши цікавість до вкрай відповідальної професії – журналістики, починає будувати фундамент свого професійного майбутнього, у якому слово захищатиме свою державу як фаховий журналіст.
Розв’язана проти України гібридна та інформаційні війни всьому світові демонструють, що слово може вбивати так само, як і зброя. Тому бажаю Вам і закликаю Вас у своїй журналістській роботі дотримуватись високих стандартів журналістської етики!

Шановні юнкори, щиро бажаю Вам наснаги та витримки на шляху професійної журналістики», - зазначив Павло Клімкін в своєму привітанні.
Представник МЗС України в Одесі Костянтин Ржепішевський нагородив спеціальним подарунком від Міністерства закордонних справ переможця XIX Міжнародного конкурсу шкільних медіа в номінації «Висвітлення міжнародної співпраці України в шкільних медіа» - газету «Гімназійна родина», Вознесенської гімназії №1, м. Вознесенськ Миколаївської обл.

За 19 років проведення конкурсу в архівах накопичено понад 29 тисяч робіт. Серед них: стінні, друковані, електронні видання, телевізійні сюжети, радіопередачі, тисячі фотознімків з України, Болгарії, Польщі, Грузії, Молдови, Греції, Росії, Білорусії та інших країн світу.

Близько 73 тисяч учнів, які навчаються в школах і гімназіях, колегіумах і ліцеях, вечірніх школах і школах-інтернатах, у позашкільних та професійно-технічних навчальних закладах України та інших держав, стали членами редколегій власних видань, теле-, фото- і радіоматеріалів.

За 19 років проведення Міжнародного конкурсу шкільних медіа звання КРАЩОГО отримали 432 роботи активних юнкорів.


«Те, що ми зібралися на Міжнародному конкурсі шкільних медіа дає надію на наших майбутніх міцних надійних журналістів. А той, хто не стане журналістом - стане якісним глядачем, слухачем. І буде вимагати від журналістів якісного виконання їх роботи, подачі об’єктивних та неупереджених матеріалів. Нам сьогодні всім дано право жити та працювати. І кожен день ми повинні все професійніше та професійніше відстоювати СВОБОДУ СЛОВА, СВОБОДУ та НЕЗАЛЕЖНІСТЬ нашої Батьківщини. За останні два роки ми навчилися поважати один одного, адже багато сьогодні залежить від кожного з нас. Ми всі разом маємо шанс створити новітню інформаційну галузь, яка буде частиною Європи, частиною світової інформаційної цивілізації», - говорить Гліб Головченко, директор Коледжу преси та телебачення, секретар НСЖУ, президент Міжнародного конкурсу шкільних медіа.

З розвитком інформаційних технологій продовжують розвиватися і шкільні медіа. Все більше юнкори подають робіт у вигляді телерепортажів. В 2016 році на Конкурс було подано 54 телерепортажі. Олег Наливайко, голова Держкомтелерадіо України: «Інформаційні технології сьогодні дозволяють навіть дітям робити цікаві телерепортажі, використовуючи не тільки камери, але й смартфони, планшети і фотоапарати. Подекуди ці репортажі за своєї цікавістю і креативністю можуть конкурувати з роботами професійним журналістів. Тож, сподіваюся, що в телевізійній галузі дуже скоро ми побачимо нові креативні обличчя».

Міжнародний конкурс шкільних медіа відіграє значну роль у впроваджені медіа освіти в України та вихованні свідомого читача, слухача, глядача, який вміє відокремлювати факти та аналізувати інформацію, отриману в засобах масової комунікації. Президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень зазначає, що «конкурс на сьогодні є важливим і з точки зору ранньої профілізації учнів, і з точки зору правильного сприйняття та аналізу отриманої інформації. В умовах інформаційного суспільства навичка аналізу інформації є дуже важливою для успішної людини».

За традицією напередодні оголошення та нагородження кращих юнкорів, для юних журналістів відбувся VІIІ Міжнародний юнкорівський зльот «Засоби масової комунікації сьогодні і завтра», а для керівників юнкорівських об’єднань - ІV Науково-педагогічна конференція «Медіаосвіта та інформаційне суспільство». Завершиться візит юнкорів до Миколаєва традиційною посадкою дерев на Алеї пам’яті журналістів, що загинули під час виконання службових обов’язків та візитом до кращого в Україні Миколаївського зоопарку.

Окрема подяка за підтримку XIX Міжнародного конкурсу шкільних медіа Голові Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олегу Наливайко.

Пряму трансляцію урочистих заходів XIX Міжнародного конкурсу шкільних медіа забезпечили телеканал ТАК TV та Філія НТКУ «Миколаївська регіональна дирекція» (телеканал «Миколаїв»).


Немає коментарів: