понеділок, 2 травня 2016 р.

Відкрита хата навчає

У Київі завершився перший етап проекту Громадської організації «Міжнародна просвітницька ініціатива «ВІДКРИТА ХАТА» під назвою «Соціальна інтеграція через розвиток емоційного інтелекту і набуття навичок миротворення у школах на сході України». Проект фінансується в рамках литовської Програми розвитку співпраці та сприяння демократії за підтримки Шведського Інституту.


В рамках першого етапу проекту було проведено низку презентаційних та освітніх заходів:



· 9 квітня на заході у Харкові (EdCamp 2016), який проводила організація-партнер проекту «EdCamp Україна», Катерина Ясько, голова Правління ГО «Міжнародна просвітницька ініціатива «ВІДКРИТА ХАТА» і керівник Проекту, та Ева Рамбала, сертифікований тренер з ННС (Угорщина) взяли участь у вечірній дискусії щодо гендерного виховання «Дискримінація в освіті»;

· 10 квітня Катерина Ясько презентувала проект «Соціальна інтеграція через розвиток емоційного інтелекту та набуття навичок миротворення у школах на сході України», а Ева Рамбала провела майстер-клас з ННС на тему «Чи здатні Ви постояти за себе шляхом пробудження співпраці та поглибленням взаємин?» для вчителів, соціальних педагогів, шкільних психологів – учасників (не)конференції EdCamp 2016;

· 12-13 квітня Ева Рамбала провела у Києві дводенний тренінг з ненасильницького спілкування для команди та партнерів проекту, який став унікальною можливістю для учасників познайомитися з методологією розвитку емоційного інтелекту та навичок миротворення. 27 учасників активно працювали над тим, як говорити про свої спостереження, почуття, потреби та прохання;

· 14 квітня у приміщенні Інституту післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка відбувся навчальний семінар для освітян «Соціальна інтеграція через розвиток емоційного та набуття навичок миротворення у системі освіти», участь в якому взяли 84 учасника – директори, заступники директорів, психологи, вчителі, соціальні педагоги та педагоги-організатори.

Перший етап проекту було реалізовано спільно з партнерами: Інститутом післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка, організацією «EdCamp Україна» та компанією DEC Place.

Ева Рамбала, сертифікований тренер з ННС (Угорщина): «Мені не часто зустрічається група людей, настільки відданих і готових змінювати своє власне життя, для того щоб змінювати суспільство. Я особливо вдячна учасникам за їхню відданість навчанню, адже вони включалися в процес і брали участь у вправах, виявляли бажання поділитися своїми проблемами, прагнули з'ясувати способи, як можна змінюватись».

Михайло Войцехівський, директор Інституту післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка (Україна): «Проведення семінару для освітян було своєчасним і необхідним. Працівники системи освіти міста Києва, зокрема практичні психологи, соціальні педагоги, вчителі шкіл та науково-педагогічні працівники ІППО, ознайомились з сучасним способом ефективної міжособистісної взаємодії і отримали можливість опанувати техніку та прийоми ненасильницького спілкування. Цікавий формат, доступна інформація, підкріплена зрозумілими прикладами з життя, позитивна, демократична атмосфера тренінгу сприяли активності та відкритості учасників. Запропонований метод може стати ще одним інструментом у професійному арсеналі психолога і вчителя, допомогти побудові конструктивного діалогу з колегами, учнями та їх батьками».

Валентина Мальцева, психолог Гімназії міжнародних відносин №323 м. Києва: «Навчальний семінар із ненасильницького спілкування став для мене чудовим досвідом. З точки зору професійного росту я збагатилася новим інструментарієм, який допомагає почути співрозмовника. Захоплююсь професійним підходом, харизмою та емоційністю тренера – Ева Рамбала ефективно пропрацювала з групою понад 80 учасників. Захід відкрив мені нових, небайдужих людей, що люблять свою справу і переймаються проблемами, які відбуваються в нашій країні. Хочеться вірити, що «соціальна тканина» України буде розвиватися та міцніти, а на ідеї ГО «ВІДКРИТА ХАТА» відгукнуться багато українців».

Інформаційна довідка

Про проект

Проект «Соціальна інтеграція через розвиток емоційної компетентності і миротворчих навичок у школах Східної України» реалізується для освітян (вчителів, шкільних психологів, соціальних педагогів) та дітей зі сходу України. Його мета полягає в зміцненні діалогу і соціальної інтеграції в пост-конфліктних регіонах через підвищення якості освіти, зниження рівня напруженості, занепокоєння і конфліктів у суспільстві, агресивної поведінки серед дітей, а також через набуття навичок миротворення, медіації конфліктів та ненасильницького (емпатійного) спілкування (ННС).

Проект включає навчальну програму з ННС для освітян, роботи літніх таборів для дітей, програми культурного обміну для дітей і вчителів, створення тематичної інформаційної веб-платформи EMPATIA.PRO і триватиме з квітня по грудень 2016 року.

Освітяни з пост-конфліктних територій можуть подавати заявки на участь у проекті до 01 травня 2016 року на сайті організації – http://www.openkhata.org/?page_id=1345



ГО “Міжнародна просвітницька ініціатива “ВІДКРИТА ХАТА” (http://www.openkhata.org), офіційно зареєстрована 30.11.2015 р., розпочала свою діяльність у листопаді 2015 року. Наша місія – розвиток довіри, емпатії, еко-свідомості та просоціальної поведінки в сучасному суспільстві. Ми прагнемо всебічно сприяти сталому розвитку, реформуванню та вдосконаленню освіти, науки та культури, формуванню крос-культурних зв’язкі.


Немає коментарів: