пʼятницю, 13 листопада 2015 р.

Нам ще багато чого розслідувати

Прийняття Верховною Радою України закону “Про державне бюро розслідувань” – крок до запобігання безкарності правоохоронців.

Amnesty International вітає прийняття Верховною Радою України закону «Про державне бюро розслідувань».

Відповідно до законопроекту, який обговорювався сьогодні в парламенті, Бюро, поза усім іншим, буде займатися розслідуванням випадків катування та жорстокого поводження, а також інших злочинів, вчинених працівниками правоохоронних органів. Таким чином, Бюро стане механізмом підзвітності новоствореної поліції та інших правоохоронних органів. Це відкриває нову сторінку в процесі реформи кримінальної юстиції, створюватиме нові умови для дотримання прав людини та стане кроком до подолання безкарності правоохоронців.

Протягом багатьох років Amnesty International добивалась створення ефективного механізму для незалежних розслідувань скарг на дії правоохоронців, цю ідею також активно підтримувала Рада Європи.

Amnesty International закликає Президента Порошенка якнайшвидше підписати закон «Про державне бюро розслідувань». А також нагадує українській владі, що, аби новостворене Бюро було справді ефективним, подальший процес створення має на практиці відповідати наступним принципам: незалежності, ретельності, оперативності, громадського контролю та залучення жертви, а також Бюро має бути наділене адекватними ресурсами та відповідними повноваженнями.



Amnesty International -- всесвітній рух, що об’єднує понад 3 мільйони людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини. Amnesty International прагне забезпечити кожній людині можливість користуватися всіми правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документах. Amnesty International в Україні проводить кампанії проти тортур та безкарності міліції в Україні, за скасування смертної кари в Білорусі та за припинення дискримінації в Європі. http://amnesty.org.ua


Немає коментарів: