четвер, 8 жовтня 2015 р.

Як адвокати "зачіняють" свій ринок?

Не хотілось би День юриста починати не з привітань, а з сіяння розбрату між деякими категоріями юристів, проте загроза встановлення монополії адвокатів на представництво в суді змушує привертати увагу суспільства до цієї проблеми.
Для пересічних громадян роз'яснюємо, що поняття "юрист" є більш ширшим ніж "адвокат", тобто кожен адвокат є юристом, проте не всі юристи є адвокатами.
Якщо ви не є юристом, але можете бути потенційним споживачем юридичних послуг, встановлення монополії адвокатів на представництво інтересів вдарить по Вашій кишені, тому як адвокати зможуть накрутити ціни, а юристи, які не є адвокатами (далі – юристи-неадвокати), охочі отримати адвокатську корочку, будуть змушені закладати це у вартість своїх послуг.
Спочатку за допомогою свого лоббі у парламенті адвокатура спробувала проштовхнути законопроект № 1794-1 від 04.02.2015 р., який дозволив би монополізувати виключне право на представництво інтересів в суді (у тому числі в господарському, цивільному та адміністративному процесах) і виконавчому провадженні.
Не треба бути доктором економічних наук щоб зрозуміти, що встановлення будь-якої монополії тягне суттєве подорожчання для споживача, що, в купі зі збільшенням судового збору з вересня 2015 р. призведе до того, що суд стане недосяжним для пересічного громадянина, і він змушений буде вирішувати свої спірні питання неправовими методами.
В той же час адвокати намагаються прикрити свої вузькокорпоративні інтереси турботою про захист прав споживача, та європейським досвідом, не аргументуючи необхідність запровадження подібної практики в Україні нічим, окрім сліпого запозичення та не підкріплених фактажем домислів про те, що адвокати нібито мають більш високу кваліфікацію ніж решта юристів.

Ще один з улюблених тезисів представнків адвокатури полягає в тому, що пересічний громадянин від монополії адвокатів не постраждає, адже зможе отримувати безоплатну правову допомогу у відповідних центрах. Але тут варто зазначити, що лише вузька категорія осіб, в основному тих, що відносяться до малозахищених соціальних верств, зможуть скористатися цією допомогою. До того ж безоплатною ця допомога є лише для того, хто за нею звертається, адже ці центри за кошти платників податків винаймають адвокатів, які і займаються представництвом.

Також внаслідок цієї реформи інші особи, які згодні надавати правову допомогу в суді безкоштовно (профспілки, правозахисні організації, просто Ваші родичі із юридичною освітою), проте не мають адвокатського посвідчення, будуть позбавленні змоги Вам допомогти, і Ви будете змушені зветатися до адвоката на комерційній основі.

Крім суто економічних недоліків, для громадян це означатиме обмеження конституційного права людини на вільний вибір представника. Доречі, Конституційний Суд України затвердив це своїм Рішенням від 16 листопада 2000 року у справі № 1-17/2000 за конституційним зверненням громадянина Солдатова Геннадія Івановича.

Розуміючи, що такі зміни можуть бути визнані неконституційними, адвокатура зараз намагається перекроїти під свої інтереси Конституцію (так, ч. 2 ст. 131-2 Проекту змін до Конституції України в частині правосуддя передбачає обмеження, відповідно до якого представництво в суді здійснюють виключно адвокати http://constitution.gov.ua/work/item/id/13).

Станом на сьогодні юристи-неадвокати намагаються запобігти встановленню монополії адвокатури, звертаючись до Конституційної Комісії (на її веб-сайті http://constitution.gov.ua/proposals/item/id/62 можна залишати коментарі щодо запропонованих змін до Конституції України, для цього лише необхідно авторизуватися через фейсбук; також свої пропозиції можна надсилати на e-mail: constitutionua@gmail.com), омбудсмана http://www.ombudsman.gov.ua/ua/page/applicant/how-to-file-a-petition-to-the-commissioner/ тощо.

Крім того на сайті Президента України зареєстрована відповідна петиція https://petition.president.gov.ua/petition/2809, яка зараз набирає голоси, і яку бажано підписати усім зацікавленим особам (реєстрація на сайті елементарна і потребує лише ввести ПІБ, e-mail та пароль).

Наостанок хотілося б привітати зі святом і всіх юристів-неадвокатів, і всіх адвокатів та побажати усім професійних успіхів (за умови дотримання добросовісної конкуренції).


Вадим Мельников,
директор ТОВ «Юридична фірма «СТУДІО ЛЄГАЛЄ»


3 коментарі:

  1. Больше информации на эту тематику в нашей группе https://vk.com/attorney_vs.barrister

    ВідповістиВидалити
  2. Больше информации на эту тематику в нашей группе https://vk.com/attorney_vs.barrister

    ВідповістиВидалити
  3. Александр Александрович15 жовтня 2015 р. о 18:04

    Хорошее пожелания юристам в части "профессиональных успехов". К сожалению, крайне мало среди них настоящих профессионалов, сплошь и рядом все какие-то хазановские выпускники "калинарного техникума". Наверное, поэтому, недолюбливаю эту категорию работников, когда на них нельзя положиться, быть уверенным в сделанном, когда всё нужно перепроверять и ПРАВИТЬ (!) тексты подготовленных документов такими "юристами".

    ВідповістиВидалити