середу, 7 жовтня 2015 р.

Чутливі теми українських медіа

Яку роль у російсько-українському конфлікті відіграють вітчизняні ЗМІ?  Як соціальну напругу, яку спричинили бойові дії в Донбасі зневілювати?
Відповіді на ці запитання, а також багато цікавої інформаціі отримали під час виконання дослідження "Конфлікт в медіа і медіа в конфлікті: донесення дражливий питань через ЗМІ", яке проводило ГО "Львівській медіафорум". Днями були представлени результати комплексного дослідження, де соціологічним партнером була агенція "Фама".
На що звертаєшь увагу при знайомстві з результами?
Українці де б не мешкали, упереджені до влади (49%) до декомунізації (35%) та медіа (29%)! У той час, як стереотипи й упередження сформували ті самі ЗМІ. А які? Вплив роспропаганди та чутливість населення до неї теж було в фокусі дослідників. Сьогодні все ще багато тем українських ЗМІ "вкинуто" за меж Украіни а їх дискурс обходить багатьох журналістів. Знов і знов ми стикаємося з проблемою підготовки журналістів, та олігархічною власністю ЗМІ. 
У будівництві упереджень у сучасній Україні беруть участь також влада (бездіяльність,
корумпованість) та загальна суспільна думка. Через то, що дискуссії можно почути тільки у телепрограмах, бракує осмислення та аргументів, змістовної інформаціі. Дослідження яке зробили молоді львів'яни закладає гарний приклад регіональної інтелектуальної роботи, яка зміцнює державу. Чим більше буде таких досліджень зроблено у Харкові, чи Миколаєві з Полтавою, тим "чистішою" буде інформація для прийняття рішень! Якщо, результати дослідження будуть використані при формуванні соціальної  і внутрішньої  політики, будівництві модерної держбезпеки, то вони зроблять гарну справу. Ну а якщо вони будуть лише інформацією для ЗМІ, то навряд допоможуть гармонізувати життя маленьких українців.
Сучасні конфлікти грунтуються на упередженнях. Всеоб'ємлюча інформація - гарна зброя проти маніпулювань. Але для її застосування потрібна воля й політична культура, яка тільки формується на теренах Украіни. Багато різних думок спричиняє прогрес і руйнує стереотипи, які є ознакою архаїки.
В.Головченко.


Немає коментарів: