неділю, 27 вересня 2015 р.

В Миколаєві обрали кращий короткометражний фільм



26 вересня о 17 00 в концертному залі “Юність” відбувся фінал конкурсу короткометражного кіно “Громадянський проектор”. Темою цьогорічного конкурсу стало чи то питання, чи то твердження “У чому наша проблема”.

Компетентним журі у складі Андрія Халпахчі, керівника Київського міжнародного кінофестивалю “Молодість”, українського кінорежисера Михайла Іллєнка, доктора філологічних наук та директора Інституту філології ЧДУ імені Петра Могили Олександра Пронкевича, директора кіностудії “НикоФильм” Байрама Гаджиєва й кандидата політичих наук та викладача ЧДУ імені Петра Могили Олесі Левченко з 42 заявок було відібрано 27 стрічок. Відібрані фільми змагались за перемогу у двох номінаціях: “Документальне кіно” та “Ігрове кіно”. Географія режисерів не обмежилась Миколаєвом: була представлена Миколаївська(Снігурівка) та Одеська (Южний) області, Херсон, Одеса та Київ.

За словами голови журі Андрія Халпахчі, “всі фільми відрізнялись яскравою громадянською позицією режисера і були напрочуд змістовними.” Дійсно, молоді митці знайомили нас зі своїм власним баченням як базових понять любові, смерті, так і нещодавних подій в Україні та Миколаєві.

Отже, у номінації “Документальне кіно” третє місце посіла робота миколаївського режисера Андрія Прокопенка “Танці на кістках”, присвячений проблемам, з якими стикається історичний заповідник “Ольвія”. Друге місце завоював теж режисер з Миколаєва, Кирило Ющішен, зі своєю стрічкою “НеЗалежні” про життя людей у спеціалізованому закладі, де вони борються зі своїми згубними залежностями. Переможцями стали документалки режисерів-киян: Анастасії Тихої “Любов є закон”, сенс стрічки якої криється у самій назві, та Мішеля Ладіса “Наждак” про діяльність однойменної радикальної організації.

Третє місце у номінації “Ігрове кіно” розділили дві стрічки: миколаївська “Зрада” від режисера Сергія Паламарчука та “южна” драма “Тонкі нитки”, що зачепили, перш за все, загальнолюдською проблематикою. Друге місце також посіли два фільми:“Toxik TV” від одеського тандему Дибін-Червона про вплив російської телевізійної пропаганди на свідомість людини та “Лист з малої батьківщини” миколаївського режисера Євгена Уманова, дуже зворушлива історія про те, що треба цінувати місце, де ти живеш. Фільм з подібною проблематикою зайняв і перше місце в даній номінації. Це фільм-промоція Миколаєва від молодої режисерки Анжи Богаченко “Закохайся в Миколаїв, якщо насмілишся”.

Окрім грошових подарунків, Андрій Халпахчі приготував двом фільмам-переможцям своїх номінацій “Закохайся у Миколаїв...” та “Наждак” спробувати свої сили у боротьбі за визнання на Київському міжнародному кінофестивалі “Молодість”.

У глядачів сьогодні була своя важлива місія: обрати фільм - володар номінації “Глядацькі симпатії”. Вітаємо з цим почесним званням миколаївську режисерку Натану Бундук і її фільм “180 градусів”. Тема її фільму стала, безперечно, близькою багатьом активним миколаєвцям: зміна у характері головного героя під впливом Революції гідності.

“Глядацький проектор” - конкурс короткометражного кіно, що проводиться вже другий рік поспіль. Головою оргкомітету конкурсу є Андрій Лохматов, журналіст та громадський активіст.

Не пропустіть: 27 вересня організатори конкурсу “Громадянський проектор” запрошують на відкриті кінопокази в кінотеатрі “Мультиплекс” від кінофестивалю “Молодість”. О 15 00 буде показана дебютна робота українського режисера та політв’язня Олега Сенцова “Гамер”, а о 19 00 є можливість насолодитись стрічкою норвежця Мартіна Лунда “Майже чоловік”.



Олена Позняк


Немає коментарів: