середу, 3 червня 2015 р.

Amnesty мобілізує своїх прихильників на підтримку Маршу Рівності

Київська влада та міліція повинні забезпечити безпечну реалізацію громадянського права на свободу зібрань для ЛГБТ активістів та вжити всіх заходів для гарантування безпеки під час Маршу Рівності, заявила Amnesty International з нагоди відкриття Міжнародного ЛГБТ-форуму «КиївПрайд2015».

Amnesty International також стартувала з міжнародною Акцією термінової допомоги з тим, щоб залучити світову громадськість на підтримку Маршу Рівності.  Звернення з вимогами організації адресоване Київському міському голові Віталію Кличку та Міністру внутрішніх справ Арсену Авакову. Організація налічує понад 7 мільйонів членів та прихильників у всьому світі.

«Провівши Марш Рівності, представники ЛГБТ спільноти не тільки зможуть реалізувати своє фундаментальне право на мирні зібрання, але й публічно заявити про проблеми, з якими вони стикаються кожного дня. Влада повинна дослухатись до них та нарешті порушити змову мовчання щодо проблеми дискримінації геїв, лесбійок, бісексуалів та трансгендерних людей», — сказала Тетяна Мазур, директор представництва Amnesty International в Україні.

«Минулого року вкрай розчаровуючою була як нездатність київської міліції надати належний захист активістам, так і зневажлива заява мера Кличка, який назвав правозахисний захід ЛГБТ спільноти розважальним та недоречним. Роль міської адміністрації та правоохоронців є ключовою  саме вони мають забезпечити безпеку на публічних заходах з тим, щоб кожен громадянин мав можливість вийти на вулицю та мирно висловити свої погляди».

Сотні активістів та представників ЛГБТ-спільноти можуть бути позбавлені свого права на свободу мирних зібрань та ризикують постраждати від насильства під час київського Маршу Рівності, запланованого на 6 червня у разі, якщо правоохоронці не демонструють явної готовності захистити учасників маршу.

Ще 5 травня оргкомітет КиївПрайд-2015 заявив про намір провести Марш Рівності у Києві 6 червня. Точний час і місце проведення заходу ще мають бути узгоджені з владою. Для того, щоб обговорити деталі маршу, організатори разом з Amnesty International в Україні провели кілька зустрічей із представниками міської влади. В КМДА заявили про готовність провести зустріч між організаторами та міліцією, щоб обговорити заходи безпеки, в період з 18 до 22 травня. Хоча 29 травня така зустріч нарешті відбулась, організатори все ще побоюються за безпеку маршу, оскільки правоохоронці переконували їх скасувати ходу.

У 2012 році запланований марш Київпрайд був скасований організаторами у зв'язку з загрозою насильства з боку ультраправих груп і через відмову міліції Києва гарантувати адекватний захист. Марш Рівності також був скасований в 2014 році, коли влада спочатку обіцяла свою підтримку маршу (в тому числі на зустрічах Amnesty International з високопосадовцями Міністерства внутрішніх справ) але в останній момент відмовилась від своєї обіцянку надати захист учасниками маршу.

Затягування з відповіддю та відсутність чітко задекларованої готовності з боку міліції негативно впливають на організацію заходу і можуть призвести до його скасування через побоювання насильства з боку контр-демонстрантів.

Інформаційна довідка.  
Amnesty International -- всесвітній рух, що об’єднує понад 7 мільйонів людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини. Проводячи дослідження та генеруючи дії, Amnesty International прагне забезпечити кожній людині можливість користуватися всіма правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документах.    


Немає коментарів: