четвер, 28 травня 2015 р.

Компанії Євросоюзу досі торгують «знаряддями катувань»





Компанії, що знаходяться в країнах Євросоюзу (ЄС), як і раніше рекламують і продають великий асортимент технічних засобів забезпечення безпеки, які можуть застосовуватися для катувань та жорстокого поводження. Про це заявили сьогодні Amnesty International і Omega Research Foundation у новій доповіді.

Продаж цих спецзасобів стає можливим через законодавчі прогалини в європейському регламенті десятирічної давності, націленому на обмеження торгівлі цими товарами.

Доповідь Бика за роги: країни ЄС мають припинити торгівлю техзасобами для тортур і страт вказує на ці прогалини та пояснює, як інститути ЄС та країни-члени можуть та повинні їх позбутися. Вихід доповіді приурочений до 28 травня, коли в Європейському парламенті знову почнеться обговорення пропозицій щодо поправок до «Регламенту про торгівлю знаряддями катувань», що діє з 2006 року.

«Європі вже вдалося зробити дуже багато для того, щоб покінчити з огидною торгівлею найбільш згубними знаряддями і техзасобами в світі, які можуть застосовуватися для катувань та старт людей», - сказав Марек Марчіньскі, керівник відділу Amnesty International з питань безпеки, військових та правоохоронних структур.

«Проте, як показують дані нової доповіді, в законодавстві зберігаються значні прогалини. Це означає, що компанії як і раніше можуть наживатися на людському горі, незважаючи на вже діючі заборони і заходи контролю. Якщо Європа всерйоз налаштована довести справу до кінця, викоренити тортури і скасувати смертну кару, вона має закрити ці прогалини негайно».

З 2006 року в ЄС діє єдиний у світі регіональний механізм, що націлений на заборону або контроль торгівлі технічними засобами, які можуть застосовуватися з метою тортур або виконання вищої міри покарання.



Amnesty International і Omega Research Foundation вже звертали увагу на серйозні недоліки регламенту і його несистематичне здійснення державами Євросоюзу. В останні роки ЄС прагнув усунути ці недоліки, у тому числі значно розширивши перелік заборонених товарів або таких, що підлягають контролю.



Європейська комісія внесла нові пропозиції щодо зміцнення регламенту, які тепер розглядаються державами-членами та Європейським парламентом. Amnesty International і Omega Research Foundation підтримують багато з цих пропозицій і закликають прийняти їх.



Разом з тим в новій доповіді організацій виявлено прогалини, що зберігаються в пропозиціях, які як і раніше дозволять компаніям в ЄС:



• виступати посередниками при продажу і передачі технічних засобів забезпечення безпеки країнам, які не перебувають в Євросоюзі, якщо угода укладається за його межами і дані техзасоби не зачіпають територію ЄС;



• відкрито рекламувати на ярмарках і виставках оборонної продукції в ЄС і в інтернеті заборонені раніше техзасоби, наприклад, ліжка-клітини (кліткоподібну конструкцію, вбудовану в ліжко), натільні електрошокові пристрої або стримуючі засоби, які використовуються для фіксації затриманого;



• пропонувати технічні засоби забезпечення безпеки поліції, наприклад, електрошокову зброю, кийки та електрошокові щити, що абсолютно неприйнятно для охорони правопорядку;



• надавати поліції і військовим неприйнятну технічну допомогу, в тому числі навчати методам, які в окремих випадках можуть сприяти тортурам і жорстокому поводженню;



• впроваджувати нові технології та засоби на ринку, навіть якщо ці засоби можуть застосовуватися для виконання смертних вироків, тортур і жорстокого поводження.



«Хоча пропозиції комісії і важливі, вони не служать ефективному усуненню низки критичних недоробок і прогалин в регламенті і супутніх режимах контролю. Якщо держави-члени ЄС та Європейський парламент у невідкладному порядку не вирішать ці питання, то вони ризикують втратити вкрай рідкісну можливість всебічно зміцнити режим контролю і закрити прогалини, якими можуть скористатися недобросовісні торговці», - сказав доктор Майкл Кроулі з дослідницького фонду« Омега ».



«Для Європейського союзу прийшов час взяти бика за роги і раз і назавжди покінчити з торгівлею технічними засобами тортур в Європі», - додав Майкл Кроулі.



Коротка довідка

У 2006 році зі вступом у силу Регламенту Ради 1236/2005, ЄС ввів безпрецедентний і обов'язковий контроль за торгівлею обладнанням, яке часто використовується при виконанні смертних вироків, катуванні та під час інших видів жорстокого поводження (знаряддя катувань), яке, проте, зазвичай не включається державами-членами в їх військові, подвійного використання та стратегічні списки експортного контролю.



Amnesty International та Omega Research Foundation представили три попередніх доповіді в 2007, 2010 та 2012 роках, які висвітлювали конкретні прогалини в законодавстві ЄС, а також упущення в двох переліках заборонених та підконтрольних позицій, що дозволяли торгівлі "знаряддями катувань" продовжуватися.



Резонанс, що виник навколо доповіді 2010 року на рівні ЄС, змусив Комісію вже наступного року розширити обидва переліки, включивши до них й інші зразки такого обладнання, наприклад, натільні електрошокові пристрої, шиповані кийки та деякі меликаменти, призначені для смертельних ін'єкцій. Фахівці визнали, що цього виявилося недостатньо для припинення торгівлі цими спецзасобами, і Європейська комісія провела всебічний перегляд регламенту.



16 липня 2014 року Комісія, імплементуючи Регламент ЄС 775/2014 продовжила розширення переліків заборонених і підконтрольних товарів, які охоплює Регламент.



В останній доповіді Amnesty International та Omega Research Foundation розповідається про зберігаються прогалинах, які необхідно терміново закрити. Як очікується, дані доповіді будуть використовуватися в ході обговорення, яке має розпочатися в Комітеті Європейського парламенту з міжнародної торгівлі і Підкомітеті з прав людини 28 травня. Доповідачем у Комітеті з міжнародної торгівлі виступає член Європейського парламенту Маріхен Шаак, а Барбара Лохбілер висловить думку від імені Підкомітету з прав людини. Запропоновані в результаті цих дебатів поправки до Регламенту будуть в липні висунуті на голосування в Комітеті, після чого врешті потраплять на пленарне голосування в Європарламенті у вересні цього року.



Інформаційна довідка.

Amnesty International -- всесвітній рух, що об’єднує понад 7 мільйонів людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини. Проводячи дослідження та генеруючи дії, Amnesty International прагне забезпечити кожній людині можливість користуватися всіма правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документах.


Немає коментарів: