суботу, 4 квітня 2015 р.

Обережно - ніби волонтери

Сьогодні в Україні можна спостерігати унікальний сплеск благодійної та волонтерської діяльності, який не має аналогів у світі. Проте, паралельно із такою вкрай необхідною для нашої держави активністю стрімко зростає шахрайство. Мільйони гривень добровільних пожертв йдуть невідомо куди. Експерти застерігають, що ситуація уже вийшла з-під контролю, зневіра людей у таких справах призводить до того, що рівень допомоги тим, кому вона вкрай необхідна, знижується.
Майже у кожному місті України можна зустріти так званих "скринькарів"\"скриньочників", які збирають добровільні пожертви. У ЗМІ та соціальних мережах вже давно б'ють на сполох, що переважна більшість із них - шахраї, навіть якщо наявні усі "підтверджуючі" документи. Частина так званих "волонтерів" добре розуміють, що система шахрайська, деякі, звісно, можуть бути залучені за ідею, і не розуміють, для кого насправді збирають гроші.

Ще один вид сучасного шахрайства - фейк-сторінки реальних волонтерів із підміною реквізитів, також викрадення інформації про об'єктів допомоги у реальних фондів. Часто шахраї обдзвонюють організації, представляючись волонтерами реальних фондів та надають власні реквізити.
Ситуація насправді дуже тривожна, адже мільйони гривень добровільних пожертв щомісяця потрапляють у кишені шахраїв.
Перше, на що просить звернути увагу експертна спільнота при пожертвуванні коштів, це - звітність. Фонди та волонтери мають звітувати за отримані кошти.

Суспільство має навчитись розрізняти шахраїв від не-шахраїв, заявив Павло Новіков (ініціатива “Charity Tuner”), під час відкритої дискусії "Шахрайство у благодійності: як із ним боротися":



Експерти благодійної сфери пропонують внести зміни до кримінального кодексу, де буде чітко зазначено, що таке шахрайство на благодійній діяльності. Покаранням у таких випадках може бути як штраф, так і позбавлення волі на строк від 3 до 12 років.

Ще одна пропозиція - це внесення змін у закон "Про благодійну діяльність та благодійні організації", зокрема щодо інкасації засобів, зібраних у процесі відкритого збору, щодо уточнення положень про обов'язкову звітність благодійних організацій та положення про ануляцію реєстру організації у випадку шахрайських дій.
За словами народного депутата Антона Геращенка, уже розробляється законопроект, в якому буде передбачено, що кожен, хто виходить на вулицю, щоб збирати гроші, має здавати їх у банк.
"Сьогодні у нас стало нормою те, що волонтер збирає гроші на приватні банківські рахунки. В жодній країні цивілізованого світу цього не існує. Для збору грошей існують інституції, які цим займаються - це благодійні фонди... Мені здається, що сьогодні важливо лобіювати інші засоби, інструменти збору благодійних коштів. Наприклад, тиждень тому ми зареєстрували законопроекти, які б дозволили запустити збір смс-пожертв в Україні. Якщо ми зараз пролобіюємо і переконаємо депутатів підтримати це.. то це буде альтернативний інструмент, - розповіла Анна Гулевська-Черниш, директор УФБ.
Як повідомили експерти, Київське метро уже звернулось до МВС із проханням очистити метро від "скринькарів". Також сайт Work.ua почав видаляти оголошення про платне волонтерство. Окрім того, уже розроблені матеріали із застереженнями про шахрайство на благодійності для розміщення у метро.
_____________________________________________

 У Києві за ініціативи Українського форуму благодійників та Консалтингової компанії в галузі КСВ та благодійності “Charity Tuner” відбулась відкрита дискусія про те, як ефективно протистояти шахрайству у благодійній та волонтерській діяльності, зокрема, через можливі законодавчі зміни, спрямовані на підвищення ефективності роботи правоохоронних органів у сфері притягнення до відповідальності осіб, які вчиняють шахрайські дії під прикриттям благодійницької діяльності.

Наразі залишаються відкритими питання щодо того, як треба регулювати публічний збір коштів на благодійність, чи варто вносити зміни до Закону «Про благодійну діяльність та благодійні організації», щоб посилити вимоги до публічного збору коштів, якими мають бути ці зміни, а також чи потрібні зміни до Кримінального кодексу, які конкретизують статтю 190 про шахрайство з використанням благодійних пожертв і закріплять сувору відповідальність за нецільове використання коштів, зібраних на благодійність.

Джерело : Громадський простір

Автор : Галина Жовтко












Немає коментарів: