вівторок, 20 січня 2015 р.

Подальша затримка ратифікації Україною Римського статуту є недопустимою

Українському парламенту слід терміново ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду, використовуючи надану новим законопроектом можливість, заявила Amnesty International в Україні з нагоди п'ятої річниці підписання Україною Римського статуту.
“Ми вітаємо реєстрацію у Верховній Раді законопроекту щодо внесення змін до основного закону, який дозволить Україні стати членом Міжнародного кримінального суду”, -- сказала Тетяна Мазур, директор представництва Amnesty International в Україні.
“Вже п’ять років Україна відкладала у довгий ящик ратифікацію установчого документа Гаагського суду. В умовах збройного конфлікту на сході, подальша затримка з ратифікацією буде зрадою тих, хто страждає від жахів війни. Адже саме відповідальність за воєнні злочини та злочини проти людяності є стримуючим фактором для недопущення порушень у майбутньому.“
16 січня у Верховній Раді був зареєстрований законопроект Віталія Купрія про внесення змін до Конституції України для ратифікації Римського статуту.

Законопроект передбачає доповнення статті 124 Конституції України положенням про те, що «Україна може визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на умовах Римського статуту Міжнародного кримінального суду».

“Хотілось знову наголосити на тому, що МКС не є панацеєю проти безкарності, а держава Україна в цілому відповідальна за розслідування порушень законів війни на сході України. Справедливий мир є досяжним тільки за умов, коли порушники притягнуті до відповідальності, а жертвам нарада компенсація”, -- додала Тетяна Мазур.

Римський статут Міжнародного кримінального суду, установчий документ цього органу, був підписаний Україною ще у 2000 році. Наступного року Конституційний Суд України дійшов висновку, що деякі положення Статуту не узгоджуються з статтею 124 Конституції України, а тому приєднання України до цього Статуту відповідно можливе лише після внесення до неї відповідних змін.

Верховна Рада України у попередньому скликанні визнала юрисдикцію Міжнародного Кримінального Суду (МКС) на період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року. Таким чином, можливості міжнародного правосуддя обмежені виключно періодом Євромайдану та не охоплюють воєнні злочини під час конфлікту на Донбасі.

У зв’язку з цим Amnesty International закликає парламент звернутися із проханням продовжити термін юрисдикції Міжнародного кримінального суду від 21 листопада 2013 року до моменту безпосередньої ратифікації Римського статуту.

Загальні відомості

Римський статут МКС вступив в силу 1 липня 2002 року, тим самим ввів у дію юрисдикцію МКС. До злочинів, які розглядає МКС, належать геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії.

Після ратифікації Римського статуту Україною, Міжнародний Кримінальний Суд володітиме юрисдикцією щодо притягнення до відповідальності осіб, які вчинили найжорстокіші порушення прав людини та гуманітарного права на території держави або по відношенню до громадянина цієї держави.

Для отримання додаткової інформації, будь-ласка, звертайтеся до Богдана Овчарука, Спеціаліста з роботи зі ЗМІ та комунікацій Amnesty International в Україні за телефоном +38 (067) 551 69 44 або за e-mail: b.ovcharuk(at)amnesty.org.ua.

Інформаційна довідка.

Amnesty International -- всесвітній рух, що об’єднує понад 7 мільйонів людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини. Проводячи дослідження та генеруючи дії, Amnesty International прагне забезпечити кожній людині можливість користуватися всіма правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документах.


Немає коментарів: