неділю, 28 грудня 2014 р.

Допомога з Нью-Йорку для Національної гвардії України

На фото: М.Коваль передає обладнання придбане за кошти амеріканців
Підрозділу Національної гвардії України в Миколаєві передано допомогу від української діаспори зі штату Нью-Йорк.​Ставлення американського уряду до проблем України загальновідоме. Завдяки їх тиску на РФ, взаємодії з ЄС та впровадженню санкцій, Росія розплачується зараз економічно за окупацію Криму та підступну війну проти України. Але яким є ставлення простих американських громадян до України?

​Побувавши з візитом у столиці штату Нью-Йорк місті Олбані, група миколаївців (Артем Ващиленко, Вікторія Веселовська, Максим Коваль, Деніс Райлян, Тетяна Денисенко) зустрілась в "Українському центрі" з пересічними громадянами США. На зустріч приїхало близько 40 осіб з різних куточків штату об’єднаних українським походженням. Варто зазначити, що деякі з них взагалі ніколи не були в Україні. В декого, в США емігрували ще діди та прадіди під час першої мирової війни, деякі відвідують Україну як туристи, інші у складі міжнародних місій. Серед членів української діаспори є і менеджери і пенсіонери і наставник католицької церкви у м. Олбані. Вони пишаються своїм українським походженням, добре володіють мовою і пам’ятають традиції своєї історичної батьківщини. Їх об’єднує великий інтерес до ситуації в нашій державі та щирі намагання допомогти Україні.

Американські українці добре обізнані про ситуацію в нашій державі. Дуже жваво обговорювали вплив російської пропаганди на південь України та дізнавались чи дійсно, що Миколаївці (як про те каже російське телебачення) бажають чи то приєднатися до Росії, чи то відокремитися від України? Довелося спростовувати чергові байки придумані у кремлі та запевнити, що Миколаїв був, є та буде українським містом.

​Прямо під час зустрічі у українців Олбані спонтанно виникла ідея передати допомогу українським військовим підрозділам що приймають участь у АТО на Донбасі. На кошти передані для українських вояків було придбано пуско- зарядний пристрій для вантажівок та придбано запчастини для військового автомобілю. Все обладнання передано у частину Національної гвардії України №3039 (в.о. командира полковник Олександр Оксенюк) що дислокується в Миколаєві. Разом з матеріальною допомогою було передано і щирі привітання від наших братів з Америки.
Як зазначив представник частини майор Сергій Капітонов – допомога від українців з Америки надає відчуття, що в України є союзники майже по всьому світу і це не тільки уряди держав, а і прості громадяни інших країн.
​Слід зазначити, що це не єдина допомога яка надається українцями Америки. Так Українська діаспора м. Олбані з березня по листопад 2014 року зібрала близько 15 000 доларів та придбала на ці кошти спеціальні медичні пакети та передала їх в підрозділи збройних сил, та за допомогою свого представника у Києві організувала для військових навчання по застосуванню цих медичних пакетів.

​Окрім того, українці в штаті Нью-Йорк як виборці мають вплив і на члена палати представників Конгресу США від штату Пола Тонко. І завдяки також і їх діям конгресмени цілком підтримують закони направлені на допомогу Україні.

​Українська діаспора в столиці штату Нью-Йорк добре організована, на свої кошти придбали двоповерхове приміщення в якому обладнано зал для зустрічей, танцювальний зал в якому проводяться навчання для діточок та навіть маленький український бар. Члени діаспори розповсюджують дві україномовні газети «Свобода», «Національна трибуна» та англомовну «The Ukrainian Weekly». В Олбані існує чотири українські церкви (три католицьких та одна православна). Та головне, в Сполучених Штатах Америки є прості громадяни які вважають Україну Батьківщиною, а не просто клаптиком на мапі.

Подорож делегації до США організован программою «Відкритий світ» що фінансується Конгресом США.

Максим Коваль.


Немає коментарів: