неділю, 5 жовтня 2014 р.

“Економіка громадських ініціатив у місті”

Впродовж останнього року ми спостерігаємо істотне посилення активності різноманітних громадських ініціатив, що працюють із міською тематикою. З’явилися інтернет-видання DreamKyiv.com та  київський міський журнал “Хмарочос”, які прискіпливо висвітлюють питання міської політики, практик та досвіду. Сформувалася та постійно діє Рада з Урбаністики Києва – коло експертної громадськості, що переймається вирішенням актуальних питань сталого розвитку міста. Цього року руками містян створено цікавий приклад публічного простору - сквер по вул. Михайлівській під назвою “Місто-сад”; різноманітні громадські активності на свіжому повітрі, такі як КиївМаркет та Фестиваль вуличної музики на Пейзажній алеї, фестивалі вуличної їжі та кінопокази в Маріїнському парку, збирають все більше відвідувачів. Міські громади виявляють тенденцію до консолідації та дії на основі спільної суб’єктності: гарним прикладом є Печерська громада, за ініціативи якої повертаються у комунальну власність цілі архітектурні об’єкти та публічні простори. По всій Україні збільшуєтся кількість та якість інтервенцій у міський простір, які залучають громадян до активного повернення, творення і проживання цих просторів: Свято сусідів на Підзамчі, Канікули на районі в Києві на Позняках, громадські суботники на стадіоні “Старт” та київському велотреку тощо. Безперечно, значний поштовх у розвитку громадської активності в місті створив Майдан, який сам по собі був в тому числі і реалізацією права на місто, яке громадяни вже не хочуть втрачати.

Постає питання, яким чином всі ці й майбутні ініціативи існуватимуть надалі – за рахунок ентузіазму громадян, який за своєю природою не є стабільним, чи, все ж таки, знайдуть економічне підгрунтя? Вибір між економічною доцільністю та економічною підтримкою є значним викликом для міських ініціатив: економічна доцільність часто позбавляє проекти соціальної складової, в той час як існування в неприбутковому секторі підважує стабільність діяльності. Дискусія “Економіка громадських ініціатив в місті”, ініційована Представництвом Фонду ім. Гайнріха Бьолля та проектом DreamKyiv, буде однією з перших спроб осмислення цієї проблеми разом з іноземними експертами, представниками фондів, державного сектору, професійних фандрейзерів та, власне, представниками міських ініціатив.
Питання до дискусії:
  • Чи можуть (чи повинні) громадські ініціативи бути рентабельними та інтегруватися в загальну міську економіку?
  • Які існують форми підтримки міських проектів?
  • Які форми власності і моделі управління найбільш зручні для таких проектів?
  • Для яких типів проектів яка економічна форма є більш доцільною?
  • Яким чином мають підтримуватися міські проекти після їх втілення?
Після дискусії заплановано неформальне спілкування за кавою.
Увага! Вхід за умовами креативного простору «Часопис», http://chasopys.ua/page/whattodo.html 
Спікери:
Майкл ЛаФонд – директорі організації id22: Institute for Creative Sustainability (Інститут сталого розвитку креативних індустрій)
Ірина Соловей – співзасновниця проекту ВеликаІдея
Андрій Вавриш – заступник директора Департаменту містобудування та архітектури
Представник Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ
Григорій Мельничук – Урбаністична Рада Києва


Немає коментарів: