неділю, 8 червня 2014 р.

Що зробив Люстраційний комітет за 100 днів

По-перше, ніякого Люстраційного комітету немає. Правляча коаліція, проголосив на Майдані про його створення та записав закон про люстрацію першим в програмі свого уряду, більше не зробила нічого. Тому все, що було вдалося, вдалося без жодних повноважень, на громадських засадах, виключно волонтерськими зусиллями тисяч людей.

Тому коли до мене в метро підходять такі самі люди і кажуть: "Ви їх швидше люструйте", я відповідаю: "Давайте разом, тоді швидше вийде. Ми з Вами і є Люстраційний комітет".

Що вже вдалося: 



1. З першого дня після проголошення на Майдані на нас полився величезний потік скарг. Найбільше – більше 1000 – на суддів. За допомогою Віри Прохири, Насті Кудріцької, Надії Другової та десятків невтомних волонтерів ми відкрили гарячу лінію, мейл та базу. Я обіцяю – жодна скарга не пропаде. Зрозуміло, що не маючи повноважень, ми не можемо по-справжньому відреагувати на більшість звернень. Але ми придумали, як їх можна використати для очищення держави.

2. На найбільш кричущі порушення ми відповідали лютим тиском на винуватих посадовців з вимогою йти у відставку. І закликали, і закликаємо робити так по всій країні. Окрім усього, це привчає всіх нас до ключового розуміння, що влада – це ми. А посадовці – це наймані менеджери. Яких треба звільняти, якщо вони працюють на нас незадовільно. Одним з останніх так написав рапорт начальник міліції Дніпропетровщини Георгій Гогуадзе. А громадяни на Рівненщині та Франківщині просто не пускають керівників міліції, які не мають довіри громади. І правильно не пускають.

3. Звісно, справжню люстрацію треба робити за законом. І разом із тисячами небайдужих громадян, Самообороною, Автомайданом, активістами Реанімаційного пакету реформ, та буквально кількома посадовцями на чолі з Павлом Петренком та Юрієм Дерев'янком ми з четвертого разу переконали парламент ухвалити закон, який відсторонив усе керівництво усіх судів. Плюс зобов'язав перевірити на порушення присяги всіх суддів, які тероризували Майдан, разом із суддями, чиї рішення були скасовані Європейським судом з прав людини. Разом з Танею Чорновол ми провели відкритий конкурс і серед більше сотні правників відібрали п'ятьох для участі в таких перевірках. Я сподіваюся, ці дуже гідні люди реалізують нашу обіцянку таким суддям в часи арештів майданівців – "Ти відповідатимеш".

4. Закон про суддів дав нам безцінний досвід, як треба і як не треба проводити справжнє очищення держави. По-перше, такі органи як суди, варто просто набирати наново. Вони невиліковні. Бо коли закон звільнив усіх голів усіх судів і вперше в історії України віддав право обирати голів самим суддям – у 80% випадків вони обрали... тих самих людей, яких закон звільнив. По-друге, для очищення держави потрібна активна участь громадян. Там, де люди прийшли контролювати вибори нових голів судів (як ми у Вищому господарському чи Вищому спеціалізованому з цивільних та кримінальних справ) – там обрані нові голови з ненайгіршою репутацією. Там, де контролю суспільства не було, судді обрали собі старих сутенерів. По-третє, ефективна люстрація потребує політичної волі топ-посадовців. Нинішня коаліція за три місяці після Майдану так і не спромоглася вигнати Сергія Ківалова з крісла голови парламентському комітету з правосуддя. І його судді своїми рішення тупо блокують зараз формування нової Вищої ради юстиції і Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Це головні органи для самоочищення судівського корпусу. Старі ми вигнали законом, але нових не дають призначити.

Значить, треба закон про набір ВСІХ суддів наново.

5. Ми досягли згоди з нечисельними парламентарями, шо справді прагнуть узаконити люстрацію, що разом напишемо такий закон. І не лише про суди. Власне, розроблених зусиллями правників-волонтерів законопроектів про люстрацію в Раді вже чотири і вони всі зареєстровані для голосування.Хоч не одразу:), але між більшістю авторів досягнуто порозуміння і зараз ми працюємо спільно задля проведення закону через парламент. Як я вже сказав,він будується на ідеї НАБРАТИ НАНОВО СУДИ, ПРОКУРАТУРУ, СБУ, МІЛІЦІЮ ТА МІНІСТЕРСТВА З ДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЯМИ. Набирати через відкриті конкурси із залученням до обговорення кандидатів всієї країни. А колишніх комсомольських та компартійних начальників разом з вихідцями з КДБ і посадовцями, що не можуть пояснити майно своєї родини, з конкурсів виключати. Такий підхід дозволить справді очистити всю державу. І одночасно дає шанс на скорочення кількості держслужбовців та збільшення їхніх зарплат. Плюс європєізацію функцій держави.

6. Підбірати нових посадовців через відкриті конкурси ми з першого дня пропонували усім відомствам. Погодилися МВС (і як побачили, що це ламає схеми продажу посад, стали саботувати). Втім, поки це було чесно, ми їм старанно допомагали і Львівщина з Волинню підібрали собі непоганих начальників міліції. Зараз допомагаємо організувати такий конкурс Мінюсту та Уповноваженій з прав людини. Якраз для підбору їхніх представників до Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Ідею підхопили в багатьох регіонах. Знову таки, це привчає людей до активної участі у підборі посадовців і їхній залежності від громади.

7. Об'їхали півкраїни, встановили контакти з тими активістами, які справді просувають ідею очищення держави. (А не імітують "люстрацію" у власних цілях – таких теж ідентифікували). Слава Ірині Сусловій яка як волонтер-організатор координує справжніх активістів люстрації в різних частинках країни. І Наталці Даньковій, яка як волонтер-журналіст описує їхні успіхи та виклики та дарує це будь-яким медіа, яким цікава тема. І Саші Дрік, яка організувала життя нашої на диво популярної ФБ-сторінки.

8. Блискуча команда ІТшників на чолі з Оленою Мирошник зробила і подаруваласправі люстрації сайт. А тепер розробляє базу всіх цих тисяч скарг на посадовців, якими нас завалили і продовжують завалювати. Коли почнемо наново підбирати державу через відкриті конкурси, кадрові комісії зможуть використати ці скарги, щоб більше дізнатися про кандидатів.

Що далі? Наступного тижня запропонуємо очолити люстрацію новообраному президенту. Офіційно створити Люстраційний комітет. Взяти закон Про люстрацію як свій перший закон для ухвалення парламентом. Врешті-решт, Петро Порошенко не зможе ефективно керувати настільки гнилою державою і перший потребує її очищення. Звісно, ми готові і будемо далі удосконалювати, протягати через парламент і контролювати виконання закону. По всій країні люди усвідомлюють – без справжнього очищення держави нічого не вийде. І кажуть: "Якщо люстрацію не припинять гальмувати, ти клич на третій Майдан".

Джерело : blogs.pravda.com.ua

Автор : Єгор Соболєв


Немає коментарів: