четвер, 22 травня 2014 р.

Євросоюз не визнає незаконних референдумів на сході України

У Брюсселі відбулося засідання Ради Міністрів ЄС з закордонних справ. На ньому міністри обговорили ситуацію в Україні.
Міністри чітко заявили, що ЄС «продовжує підтримувати єдність, суверенітет і територіальну цілісність України» і закликали Росію «діяти так само». ЄС засудив «спроби проросійських сепаратистів дестабілізувати ситуацію на Сході та Півдні України» та чітко заявив, що не визнає «ані вчорашнього, ані будь-якого майбутнього незаконного і нелегітимного так званого «референдуму».

Подібним чином, ЄС знову наголосив на своєму «рішучому засудженні незаконної анексії Криму та Севастополя з боку Російської Федерації» та «ніколи цієї анексії не визнає», – заявили міністри. ЄС також висловив свою «найсерйознішу стурбованість» через погіршення ситуації з правами людини в Криму, зокрема щодо представників кримсько-татарського народу.

Проведення вільних і чесних виборів Президента України 25 травня цілковито підтримується Європейським Союзом. Міністри підтвердили свою «повну відданість» спільній Женевській заяві від 17 квітня; Рада закликала Російську Федерацію «вдатися до ефективних кроків щодо впровадження зобов’язань, які вона взяла на себе у Женеві». ЄС також повторив свою вимогу до Росії «відвести свої війська від українського кордону та негайно відкликати мандат, наданий Радою Федерації, щодо права на використання сили на території України».

У світлі останніх подій Рада ЄС також ухвалила рішення про «розширення критеріїв, за якими певні особи чи структури можуть підпадати під візові заборони та замороження активів». Крім того, міністри вирішили додати новий перелік індивідів та структур до списку осіб, структур та органів, які підпадають під обмежувальні заходи.

Рада ЄС підтвердила свою «рішучу налаштованість підписати решту положень Угоди про асоціацію з Україною, зокрема положення про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі, якнайшвидше після президентських виборів 25 травня».

Міністри такожпривітали підписання Європейською Комісією Меморандуму про порозуміння щодо кредитної програми макрофінансової допомоги Україні в обсязі 1-го мільярду євро та очікують надання першого траншу двох кредитних програм макрофінансової підтримки, що складають 600 мільйонів євро.

З повним текстом Висновків Ради ЄС можна ознайомитися тут


Немає коментарів: