четвер, 27 лютого 2014 р.

СТАНДАРТИ ПЕРШОГО НАЦІОНАЛЬНОГО

На сьогодні Україна залишається однією з небагатьох країн Європи, де не існує суспільного мовника, наявні лише медіа державної і комунальної форми власності. Протягом періоду незалежності України тривають безуспішні спроби трансформувати «Перший національний» канал у громадського мовника. Щоправда, жодного разу зміна менеджменту та програмування не дали очікуваного результату.
Академія Української преси, місія якої полягає у сприянні поінформованості та критичному сприйняттю медіа українським суспільством та дотриманні стандартів соціально-відповідальної журналістики представниками медіа, за участі вчених Інституту соціології НАН з 2002 року постійно здійснює моніторинг медіа. Зокрема, методом контент-аналізу досліджуються новини прайм-тайму восьми українських телеканалів – «Інтер», «1+1», «Нового каналу», «України», «СТБ», «ICTV», «Першого національного» та «TVi». Сьогодні, коли розпочинаються нові спроби реформування державного мовника, ми б хотіли привернути увагу до даних дослідженнь, отриманих впродовж 2011-13 років.

Стандарти подання новин. Як відомо, збалансована новина має містити кілька точок зору. У 2011-13 роках лише від 3% до 12% повідомлень «Першого національного» відповідали цьому стандарту. Найнижчий показник зафіксовано у лютому 2013 р. Середній показник за цим критерієм на інших телеканалах – від 15 до 27%.
Рейтинг уваги до політиків. Впродовж двох років згадування щодо діяльності влади становили від 66% до 97% загального обсягу повідомлень новин «Першого національного», тоді як, у цілому, на восьми інших досліджуваних каналах – від 54% до 74%.
Пряма мова в новинах. Найбільша частка синхрону – від 74% до 100% належала представникам влади. Зокрема, у листопаді 2013 вона склала 100%, тобто жодного разу опозиція не висловилась на каналі, який утримується за кошти платників податків. Тоді як, загалом, на інших восьми каналах, пряма мова провладних політиків складала від 65% до 80%.

Громадянське суспільство неодноразово пропонувало законопроекти, які передбачали механізми створення в країні громадського телебачення. АУП звертається до ВР України і громадського сектору спільно в найближчий час напрацювати і винести на розгляд законопроект про громадське мовлення в Україні.

Проект відбувався за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»,
Програми У-медіа Інтерньюз-Нетворк, Посольства Британії в Україні.

електронна пошта: info@aup.com.ua

www.aup.com.ua



Немає коментарів: