середа, 11 грудня 2013 р.

Пам`ятi академiка-друга

 
Глеб Головченко дарит Александру Новикову книгу о Колледже прессы и ТВ. 2010
«
Освіта в постіндустріальному суспільстві - це величезний напрям роботи науковців нашої країни. О.М Новіков, один з знаних академіків РАО, і перш за все він поклав своє життя на те, щоб російську освіту зробити більш зрозумілою в інформаційному суспільстві. Тому що, насправді, щоб адаптувати стару систему освіти до системи освіти в інформаційному суспільстві, необхідно змінити філософію, а це насправді найважчий крок. Тому що, від того, що було започатковано десь 300 років тому, те, що має назву Індустріальна освіта, то сьогодні треба говорити про нову парадигму, і це найважче з тих завдань, які стоять. І Олександр Михайлович був одним із тих, хто створював новий зміст, нові форми, нові методи російської системи освіти. Ми маємо надію, що цю роботу ми також продовжимо і в українській освіті.
 Я не просто приймав участь в науковій конференції, я також представляв Національну
академію педагогічних наук України. Це була дуже важлива подія, так як на цій конференції приймали участь науковці як мінімум трьох країн, з Російської Федерації, Білорусії та України. В той час, коли було найважче. Для наших російських колег це було таке відкриття, що ми змогли прийняти участь, змогли продемонструвати не тільки наукові доповіді нашої делегації, а ще й, на мій погляд, достатньо добрий продукт, який створили фахівці Коледжу преси та телебачення та телевізійного академічного каналу ТАК-ТV. Мені дуже приємно, що 2-3 тижні тому ми здивували Польщу своїм фільмом, а сьогодні це була Москва. Наші студенти, викладачі та фахівці ТАК-ТV щось можуть робити, з одного боку, і з другого – пам’ятати про таких видатних людей.
Олександр Михайлович не одноразово бував в Миколаєві і бував на  науковій події - Батишевські читання, які стали витівкою наукової діяльності нашого міста. Приємно, що серед листів-привітань та вітальних листівок, листів підтримки був лист від в.о. міського голови, секретаря міської ради, Юрія Ісайовича Гранатурова, щодо ролі та місця такого науковця як Олександр Михайлович Новіков. І тим більше, його підтримали і начальник Обласного управління освіти, В.В. Мельниченко, який також особисто знав цього видатного вченого, і ректор нашого Національного університету ім. Сухомлинського, В.Д.Будак. Це говорить про те, що науковці Миколаєва є потужною та поважною частиною життя і в тому числі такого наукового формування як Російська Академія Освіти. Це було б неможливо, якщо б нас всіх досі не збирав І.М. Стариков – доктор наук, професор, який не дає нам спати спокійно.
Я дуже радий, що в житті мені вдалося познайомитися з ОлександромМихайловичем. Дуже приємно, що команда Коледжу преси та телебачення започаткувала новий формат роботи для наукових конференцій, і випуску телевізійних щоденників. І було питання від багатьох «Навіщо це робиться? Не потрібні на наукових конференціях телевізійні щоденники?». Насправді, я дуже вдячний Фібіх Олені Анатоліївні, яка багато працювала над цими матеріалами, Веселовській Вікторії Вікторівні, Новікову Андрію Геннадійовичу. 
Багато результатів з точки зору співпраці між нашими країнами і науковці в даному випадку демонструють як можна працювати розуміючи значущість кожного з нас, вартість кожної людини, незалежно від того, в якій країні вона сьогодні живе, де вона працює, є такі світові люди. І Новіков був саме такою світовою людиною. Нажаль, він не побачив вихід цих фантастичних книжок. Олександр Михайлович спромігся дати відповідь на питання «Для чтого існує педагогіка?».
Наша сучасна молодь повинна концентрувати увагу на цінностях а не на одномоментні процеси, перш за все поважати один одного і усвідомлювати, що є такі люди, які складають світову цінність.
На мою думку, завдяки такому фільму ми дали зрозуміти, що в Коледжі преси та телебачення ми разом навчаємося розуміти такі цінності, це саме той процес, котрий не може зупинитися. Як раз Олександр Новіков багато наголошував на безперервності освіти, тобто головним чином важливо усвідомлювати постійний процес освіти в інформаційному просторі.  
Гліб Головченко.


Немає коментарів: