четвер, 11 липня 2013 р.

Спадкові недуги нового парламенту

Новий склад парламенту VII скликання зберіг хронічні проблеми попередніх скликань Верховної Ради – «тушок», «кнопкодавів», прогульників та депутатів з непрозорими статками. Нові депутати, половину з яких було обрано за мажоритарною системою, є закритими та недоступними для своїх виборців. Верховній Раді повністю довіряють лише 1,6% українців* - для відновлення довірливих стосунків із суспільством парламентарям доведеться започаткувати культуру системного звітування та спілкування з власними виборцями.

Водночас, аналіз роботи новообраних депутатів, що здійснив рух ЧЕСНО за підсумками двох сесій, виявив позитивні відмінності від парламенту попереднього скликання: нарешті народні обранці почали голосувати персонально, збільшилася кількість депутатів, які оприлюднили свої декларації, списки помічників-консультантів третини депутатів стали доступними для виборців.

Ключові результати перевірки руху ЧЕСНО (станом на 1 липня 2013 р.)

Персональне голосування. Рух ЧЕСНО зафіксував щонайменше 90 депутатів, які порушили вимогу Конституції щодо персонального голосування, віддавши свою картку або проголосувавши замість своїх колег. Зокрема, голосували не персонально 79 депутатів з Партії регіонів, 7 комуністів, 3 представників «Батьківщини» та один позафракційний депутат (Володимир Купчак, який вийшов зі складу фракції ВО «Батьківщина»).

Зміна політичної позиції. Парламент VII скликання відзначився 9 депутатами, що змінили політичну позицію всупереч волі виборців. «Тушками» стали: Андрій та Олександр Табалови, які не увійшли до складу фракції «Батьківщини»; 5 депутатів, які вийшли зі складу «Батьківщини» - Володимир Купчак, Вячеслав Кутовий, Олег Канівець, Віталій Немілостівий, Ігор Скосар та Роман Стаднійчук, а також Василь Кравчук, якого виключили з тієї ж самої фракції.

Декларації про доходи та майно. Рух ЧЕСНО знайшов у відкритих джерелах декларації 204 депутатів, з них 54 – надіслали копії декларацій у відповідь на звернення ЧЕСНО. Зокрема, станом на 1 липня - у «Голосі України» опубліковано 121 декларацію, на сайті ВРУ розміщено 45, а в інших джерелах можна знайти декларації ще 19 депутатів.

Публічними є дані про статки лідерів 3 парламентських фракцій – ВО «Батьківщина», ПП «УДАР Віталія Кличка» та ВО «Свобода».

Також публічними є декларації усіх депутатів з фракцій «УДАР» та «Свобода». Найменше декларацій оприлюднили депутати від Комуністичної партії - лише 3 з 32. 7 депутатів відмовилися надавати рухові ЧЕСНО свої декларації – «регіонали» Ігор Шаров, Володимир Дудка, Юрій Воропаєв та Іван Фурсін; Ярослав Федорчук та Костянтин Бондарєв з «Батьківщини», а також «свободівець» Євген Мельник.

У результаті аналізу 204 декларацій ЧЕСНО виявив, щонайменше:

· 49 депутатів, чий дохід у 2012 році перевищив 1 млн грн.;.

· 14 парламентарів без житла (не задекларували власного або орендованого житла ні у своєму володінні, ні у володінні членів сім’ї)

· 10 депутатів, які володіють 3 та більше квартирами;

· 10 депутатів, які володіють 2, 3 та 8 будинками;

· Власників найбільших квартир, земельних ділянок та найдорожчих автомобілів.

Помічники-консультанти. Рух ЧЕСНО знайшов інформацію про помічників 131 депутата: 54 - з фракції ВО «Батьківщина», 38 – з фракції «УДАРу», 20 – з фракції Партії регіонів, 4 – зі «Свободи», 1 – від КПУ та 14 позафракційних депутата. При цьому повні списки помічників оприлюднили лише 83 парламентаря.

Відповідно до зібраної інформації, 131 депутат працевлаштував щонайменше 1368 помічників-консультантів, з яких на державній службі - 191, за договором – 260, на громадських засадах – 917.

Станом на 5 липня 2013 року відомо, що усі чинні депутати мають помічників-консультантів. При цьому 29 парламентарів мають найбільшу кількість помічників – по 31. Найменше працівників – лише одного – має регіонал Віктор Янукович.

Біографії депутатів. Лише 121 депутат надав свою біографію у відповідь на звернення ЧЕСНО: 42 депутати від «УДАРу», 47 - з «Батьківщини», 17 парламентарів з Партії регіонів, 1 «свободівець», 1 комуніст та 13 позафракційних депутатів. Загалом біографії 306 депутатів доступні у відкритих джерелах або надані у відповідь на звернення ЧЕСНО, офіційні біографії решти 138 депутатів залишаються невідомими.

Громадські приймальні. Рух ЧЕСНО володіє інформацією про громадські приймальні 203 депутатів. Загалом в Україні відкрито щонайменше 527 приймалень парламентарів, найбільше їх знаходиться у Києві та столичному регіоні – 98, найменше - на Миколаївщині (3).

Використання коштів на депутатську діяльність. Лише 39 депутатів змогли прозвітувати про використання бюджетних коштів, які щомісяця виділяються на здійснення депутатської діяльності. В тому числі, 21 - з фракції «Батьківщини», 6 - з фракції Партії регіонів, 2 - з фракції «УДАРу», по 1 з фракції «Свободи» та КПУ, а також 8 позафракційних депутатів.

Найчастіше депутати витрачають кошти на утримання громадських приймалень, благодійність, матеріальну допомогу громадянам та підтримку культури та духовності.

Комерційні інтереси. Лише чверть депутатів (109) відповіли на звернення ЧЕСНО щодо комерційних інтересів їх та членів їх сімей. При цьому, 63 депутати надали запитувану інформацію, а 46 депутатів – відмовились її надавати з тих чи інших причин.

Відвідування засідань. За 2 сесію ВР VII скликання відбулося 46 пленарних засідань. Дані письмової реєстрації свідчать, що 35 з 444 народних депутатів були відсутні з невідомих причин принаймні на 12 засіданнях парламенту, тобто більше ніж на чверті засідань. Серед них 17 народних депутатів з фракції Партії регіонів, 9 народних депутатів з фракції ВО «Батьківщина», 2 «ударівців» та 7 позафракційних депутатів. Найбільше прогульників у фракції Партії регіонів, натомість відмінно відвідують засідання – комуністи та «свободівці».

Як депутати відповідають на звернення громадян

Динаміка відповідей депутатів на звернення громадськості досить низька. Лише 189 з 444 депутатів відповіли хоча б на одне з трьох звернень ЧЕСНО, в тому числі - 28 депутатів відмовилися надати інформацію на вимогу громадськості: 20 членів фракції ВО «Свобода», 5 членів фракції Партії регіонів, Костянтин Бондарєв та Валерій Сушкевич з фракції ВО «Батьківщина», а також Руслан Кошулинський, який обирався від списку ВО «Свобода», проте формально є позафракційним, оскільки обіймає посаду віце-спікера.

Натомість, 28 парламентарів відповіли на всі 3 звернення ЧЕСНО та надали інформацію про свою біографію, помічників-консультантів, громадські приймальні, витрати на депутатську діяльність, майнову декларацію та комерційні інтереси. Це 19 парламентарів з фракції ВО «Батьківщина», 3 - з фракції ПП «УДАР Віталія Кличка», 2 з фракції Партії регіонів та 4 позафракційних.

Найбільше інформації про себе надали «ударівці», найменше – комуністи.

Найбільш охоче нардепи відповіли на питання про надання житла, заявивши, що вони його не отримували. Таку відповідь Рухові ЧЕСНО надіслали 129 депутатів. Найменш охоче депутати відповіли на питання про використання коштів на здійснення депутатських повноважень - лише 39 депутатів змогли постатейно прозвітувати про використання бюджетних коштів за грудень та січень 2013 р..

Взірцеву відповідь на всі 3 звернення ЧЕСНО дали депутат від фракції ВО «Батьківщина» Ігор Васюник та позафракційний депутат Степан Івахів, які не побоялися назвати підприємства, у яких вони та члени їхніх родин мали корпоративні права на момент останніх парламентських виборів. Серед депутатів, родини яких, за їхніми словами, не мали корпоративних прав, найкраще відповіли члени «Батьківщини» Василь Гладій, Руслан Князевич, Степан Кубів та позафракційний депутат Сергій Міщенко.

Лідери лише 2 фракцій відреагували на звернення ЧЕСНО: фракція «УДАР» надала дані про автобіографію, список помічників-консультантів на державній службі та адресу громадських приймалень Віталія Кличка; від Арсенія Яценюка надійшло посилання на опубліковану декларацію. Решта фракційних лідерів проігнорували звернення громадськості.



*Дані опитування Фонду Демократичні Ініціативи ім. Ілька Кучеріва, що проходило 17-22 травня 2013 р. у всіх областях України.


Немає коментарів: